Nagyvilág

Meghalt a frissen kinevezett nagykövet

Egy tokiói kórházban meghalt vasárnap Japán frissen kinevezett pekingi nagykövete, akit néhány nappal korábban szállítottak be a kórházba, mert összeesett és eszméletét vesztette az utcán - jelentette be a japán külügyminisztérium.

A minisztérium közleménye szerint az orvosok még vizsgálják a 60 éves Nisimija Sinicsi halálának okát. Az esettel kapcsolatban semmi egyebet nem közöltek.

Nisimija csütörtök reggel esett össze az utcán, a főváros Sibuja kerületében. Járókelők hívták hozzá a mentőket. A rendőrség akkori tájékoztatása szerint semmilyen jel nem utalt idegenkezűségre, a balesetet vélhetően betegség okozta. A Jiji Press hírügynökség információi szerint az intenzív osztályra szállították.

Nisimiját kedden nevezték ki pekingi nagykövetté, miután Japán jelenlegi kínai diplomáciai képviselőjét, Niva Uicsirót súlyos kritikák érték a két ország területi vitájával kapcsolatos kijelentései miatt. Niva amiatt került a bírálatok kereszttüzébe, hogy úgy nyilatkozott: a japán ellenőrzés alatt álló, de Kína által magáénak tartott kelet-kínai-tengeri szigetek államosítása súlyos politikai válsághoz fog vezetni a két ország között. A japán kormány Nisimija kinevezésével egy időben, kedden vásárolta meg a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert, japán magántulajdonban lévő szigeteket. A szigetvita miatt a két ország diplomáciai viszonya megromlott az utóbbi hónapokban, s kínai tisztviselők csütörtökön arra figyelmeztettek, hogy az ügy a gazdasági kapcsolatokat is negatívan érintheti. Kínában az elmúlt hetekben számos Japán-ellenes tüntetés volt, egy alkalommal Niva nagykövet autóját is megtámadták. Nisimija kinevezése előtt a gazdasági ügyekért felelős külügyminiszter-helyettesi posztot töltötte be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik