Nagyvilág

Megerősítették meg a szudáni amerikai követséget

A Mohamed-film okozta támadásoktól félti diplomatáit Washington.

Gyorsreagálású amerikai tengerészgyalogos szakasz utazott a szudáni fővárosba, hogy megerősítse az  Egyesült Államok ottani nagykövetségének védelmét – közölte helyi idő szerint pénteken Washingtonban egy hivatalos forrás.

A Kartúmba vezényelt egység a Fleet Antiterrorism Security Team (FAST, a Flotta Terror-elhárítási Biztonsági Csapata) része. Tagjait arra képezték ki, hogy rövid idő alatt bevethetők legyenek a terrorveszély elhárítására, és megvédelmezzék a külföldön található amerikai diplomáciai képviseleteket.

Korábban hasonló amerikai tengerészgyalogos egységeket vezényeltek a líbiai és a jemeni fővárosba is, ahol szintén tüntetések voltak a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt. A szudáni erősítésre azért volt szükség, mert Kartúmban a helyi rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre, akik megpróbáltak átmászni az amerikai követség kerítésén.

A tiltakozás azt követően robbant ki, hogy a világhálón megjelent egy Kaliforniában leforgatott amatőr film előzetese, amely rossz fényben tűnteti fel Mohamed prófétát és az iszlámot.

A bejelentést megelőzően a Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden amerikai alelnök pénteken telefonon beszélt szudáni kollégájával, Ali Oszmán Tahával, és kifejezte az amerikai nagykövetség biztonságával kapcsolatos aggályait. Biden hangsúlyozta, hogy a szudáni kormány felelőssége a kartúmi diplomáciai létesítmények és azok személyzetének védelme.

Barack Obama elnök pénteken az Andrews légibázison részt vett a líbiai Bengáziban megölt négy amerikai diplomáciai alkalmazott koporsójának  fogadásán, és kijelentette: “Továbbra is mindent megteszünk, ami a hatalmunkban áll, hogy megvédjük a külföldön szolgálatot teljesítő amerikaiakat, megerősítve diplomáciai képviseleteink biztonságát és együttműködve a fogadó országokkal, amelyeknek kötelességük a biztonság szavatolása.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik