Nagyvilág

Menekülőre fogta a milliárdos üzletember

Belga állampolgár akar lenni a leggazdagabb francia. Honfitársai szerint így akarja megúszni az adófizetést, cége azonban cáfolta ezt.

A La Libre Belgique című napilap szombaton számolt be arról, hogy Bernard Arnault, a világ vezető luxuscikkgyártó és -forgalmazó csoportja, a párizsi székhelyű LVMH elnök-vezérigazgatója a múlt héten állampolgársági kérelmet nyújtott be Belgiumban.

Az öntudatos franciákat derült égből villámcsapásként érte a hír, s a francia média azonnal el kezdett spekulálni arról, hogy Arnault talán így kíván kibújni adózási kötelezettségei alól. Francois Hollande államfő éppen a napokban erősítette meg, hogy bevezetik a leggazdagabbakat sújtó, az egymillió euró jövedelem felett belépő adót.

A becslések szerint 41 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Arnaud, csakúgy mint a jobbközép ellenzék politikusai, élesen bírálta az elképzelést, és arra figyelmeztetett, hogy a vállalkozók áttehetik más országba székhelyüket. Erre már volt példa Francois Mitterrand elnökségének kezdetén, 1981-ben, amikor Svájcba, Belgiumba és Nagy-Britanniába települtek át a vagyonos franciák, hogy elkerüljék a magas adók megfizetését.

A kedélyek lecsillapítására az LVHM közleményben tudatta, hogy Bernard Arnault továbbra is Franciaország fizet majd adót. A belga állampolgárság megszerzésére kizárólag azért van szüksége, hogy fejleszteni tudja befektetéseit Belgiumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik