Nagyvilág

A polgárháborús tűzfészek közelébe látogat a pápa

pápa (pápa)
pápa (pápa)

A polgárháború dúlta Szíria mellett fekvő Libanonba látogat a pápa a béke jegyében.

XVI. Benedek pápa vasárnap közölte, hogy “a béke jegyében” látogat el Libanonba szeptember 14. és 16. között, egyúttal a közel-keleti konfliktusban érintett összes felet “párbeszédre és megbékélésre” szólította fel, amit “a nemzetközi közösségnek támogatnia kell”.

“Apostoli utam Libanonban és tágabb értelemben az egész Közel-Keleten a béke jegyében történik” – jelentette ki franciául a katolikus egyház feje Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján mondott Úrangyala imája után. Francia ajkú zarándokokhoz szólva békezarándoklatnak nevezte jövő heti látogatását.

XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy nehéznek látszik ugyan a Közel-Kelet különféle problémáinak megoldása, de az emberek “nem nyugodhatnak bele az erőszakba és a súlyosbodó feszültségekbe”. Mint mondta, libanoni útja “szerencsés alkalom lesz arra, hogy találkozzon a libanoni néppel és hatóságaival, valamint e drága ország keresztényeivel és a szomszédos országokból érkezőkkel”.

“Ismerem a gyakran drámai helyzetet, amelyben ezen – szüntelen konfliktusok által túl régóta sújtott – térség lakói élnek” – folytatta a pápa. Az is hangoztatta, hogy megérti “sok közel-keletinek a szorongását, akit naponta ér mindenféle szenvedés”. Aggodalmát fejezte ki “azokért, akik egy békés helyet keresve otthagyják családi és szakmai életüket, s megtapasztalják a száműzöttek bizonytalan létét”.

A 85 éves egyházfőnek ez lesz a 24. külföldi útja 2005-ös beiktatása óta, s egyben az egyik legkényesebb út, tekintve a szomszédos Szíriában zajló konfliktust, amely Libanonban is feszültségeket kelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik