Nagyvilág

A szír felkelők foglyokat szabadítottak ki

A szíriai felkelők kiszabadították az Aszad-rezsim 350 foglyát az észak-szíriai Aleppóban.

Az akciót azután hajtották végre, hogy éjszakai támadással a város Hananu negyedében ellenőrzésük alá vonták a biztonsági erők egy jelentős központját – mondta el telefonon szombaton kora délelőtt a német hírügynökségnek Abu Omár al-Halebi a felkelők helyi parancsnoka.

Nem sokkal később a kormányerők már arról számoltak be, hogy többórás harcok után visszaszorították a felkelőket. A hadsereg páncélosokat és helikoptereket is bevetett, és a beszámolók szerint megsemmisített hat olyan járművet, amelyben a lázadók állítólag zsákmányolt fegyvereket tároltak.

A negyed jelentőségét az adja, hogy ott fut keresztül a török határ felé vezető, stratégiailag fontos országút.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a tavaly március óta tartó szíriai felkelés mostanáig több mint 26 ezer halálos áldozatot követelt. Pénteken 136 ember vesztette életét Szíriában, közülük 73 polgári személy.

Hírügynökségi jelentések szerint Irakban meghalt egy négyéves kislány, akivel egy kis határközeli faluban egy Szíria felől becsapódó rakéta végzett.

Katonai források azt állították, hogy a Kaim nevű települést négy szíriai rakétatalálat érte, két rakéta lakóházakba csapódott be. Az idézett források szerint több helyi lakos megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik