Nagyvilág

Szíriában már nincs esély

Az ENSZ-küldött szerint lehetetlen békésen megoldani a konfliktust és kevesli az eddigi lépéseket.

Szinte lehetetlen diplomáciai úton megoldani a szíriai konfliktust, de a nemzetközi közösség sem tesz eleget a harcok megállításáért – mondta Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga új szíriai béketárgyalója hétfőn a BBC brit közszolgálati televíziónak adott interjúban.

“Tudom, hogy mennyire bonyolult az ügy, szinte lehetetlen. Nem mondhatom, hogy lehetetlen, de majdnem az. És nem teszünk túl sokat a megoldásért, ami önmagában is hatalmas teher” – fejtette ki Brahimi, aki augusztus végén lépett a posztot eddig betöltő egykori ENSZ-főtitkár, Kofi Annan helyébe. Annan az ENSZ Biztonsági Tanácsában uralkodó “ujjal mutogatás és bűnbakkeresés” miatt mondott le mandátumáról.

Brahimi azt is elmondta, kicsit megrémíti a vállaira nehezedő felelősség. “Sokan már most azt mondják: >>Emberek halnak meg, és ti mit csináltok?<<” – mondta, és hozzátette, úgy érzi magát, mintha egy téglafal előtt állna a megoldást jelentő repedéseket keresve. “Nyitott szemmel, illúziók nélkül kezdem el ezt a munkát” – jelentette ki az algériai diplomata.

Szíriában 17 hónapja tart a Bassár el-Aszad elnök elleni felkelés, amelyben eddig körülbelül 20 ezren haltak meg. A felkelők hasztalanul kérik az ENSZ BT segítségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik