Nagyvilág

Ilyen az uralkodóház 15 évvel Diana hercegnő halála után

Tizenöt évvel Diana walesi hercegnő halálos kimenetelű balesete után kiváló a brit uralkodóház imázsa: Vilmos herceg és neje, Katalin, illetve Harry herceg különösen népszerű, II. Erzsébet a trónra lépésének 60. évfordulóját ünnepli ebben az évben, a világ pedig Londonra figyelt a nyári olimpiai játékok miatt.

1997-ben, Diana hercegnő augusztus 31-i halála után mindez másképp festett: a királynőt sokan kőszívűnek bélyegezték, mert nem mutatta ki gyászát, a tragikus párizsi baleset után még napokig skóciai birtokán maradt, miközben Londont és a Buckingham-palota környékét gyászolók és az általuk elhelyezett virágcsokrok tengere öntötte el. Károly trónörökös elvált feleségének gyászszertartásán Diana öccse, Charles Spencer gróf a sajtót vádolta nővére halálával.

A világ legtöbbet fotózott nőjének halála mély válságba taszította a brit uralkodóházat: a királynő sokat vesztett népszerűségéből, a család hírnevét több válás is megtépázta az 1990-es évek végén. “Az emberek már nem tudták, mit várhatnak a királyi famíliától, elvégre annak kellene lennie a példaképnek” – mondja Kate Williams, a brit monarchiát kutató történész.

Mára azonban rengeteget javult Windsor-ház megítélése, II. Erzsébet a trónra lépése óta nem volt ennyire szeretett. Az elmúlt évek jeles eseményei közé tartozott a trón második számú várományosa, Vilmos herceg és polgári származású kedvese házasságkötése 2011-ben. A frigy sokat lendített a királyi család megítélésén. Vilmos előzőleg azzal nyűgözte le az alattvalókat, hogy édesanyja, Diana gyűrűjével jegyezte el Kate Middletont.

II. Erzsébet trónra lépésének gyémántjubileumát hajóparádéval, popkoncerttel, óriáspiknikkel köszöntötték Londonban, ahol pár héttel később már minden az olimpiáról szólt. II. Erzsébet csak tovább növelte népszerűségét azzal, hogy “Bond-lányként” szerepet vállalt a megnyitón sugárzott kémepizódban Daniel Craig oldalán.

A királyi család “Diana halála után azon volt, hogy javítson imázsán” – jegyzi meg Kate Williams. “Az emberek manapság már kevesebbet gondolnak Dianára és többet Vilmosra, Harryre és Kate-re” – vélekedik, hozzátéve, hogy az emberek lassacskán azt is elfogadták, hogy Károly 2005-ben feleségül vette Kamillát, akivel csendes, botrányoktól mentes házasságban él.

Diana életéről nyáron kezdtek el filmet forgatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik