Nagyvilág

Fogságban egy amerikai újságíró Szíriában

Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje tart fogva egy szabadúszó amerikai újságírót, aki több mint két hete tűnt el az arab országban - közölte a The Washington Post című amerikai lap és a McClatchy Newspapers médiacsoport, az újságíró legutóbbi munkaadói.

Az újság csütörtöki száma szerint, amely diplomáciai forrásokat idéz, a 31 éves Austin Tice-t Damaszkusz déli peremvárosa, Daraja közelében fogták el, ahol heves harcok folytak a felkelők és a hadsereg között.

Eva Filipi damaszkuszi cseh nagykövet, aki az amerikai érdekeket képviseli ott az amerikai misszió bezárása óta, hétfőn egy cseh televízióban elmondta, hogy az újságíró életben van, a kormányerők tartják fogva a főváros közelében.

“Vizsgáljuk az értesüléseket, amelyek szerint Tice a szíriai hatóságok kezében van – áll Marcus Brauchli Washington Post-főszerkesztő közleményében. – Ha azok igaznak bizonyulnak, felszólítjuk a (szíriai) hatóságokat, hogy gyorsan és jó egészségben engedjék el. Újságírókat nem lenne szabad őrizetbe venni azért, mert a munkájukat végzik, még akkor sem – sőt, főleg akkor nem -, ha ezt nehéz körülmények között teszik.”

Hasonlóképpen nyilatkozott Anders Gyllenhaal, a McClatchy alelnöke is. Mint mondta, ha Tice-t “valóban a szíriai kormány tartja fogva, akkor reméljük, hogy jól bánnak vele, és gyorsan kiszabadul”. A médiacsoport szerint a washingtoni külügyminisztérium azt közölte, hogy az Aszad-rezsim nem válaszolt az újságíró sorsát illető hivatalos kérdésekre.

A riporter és fotós Austin Tice, aki korábban a tengerészgyalogságnál szolgált Afganisztánban és Irakban, Törökországból utazott be Szíriába májusban vízum nélkül, ami a konfliktusról tudósító újságíróknál bevett gyakorlat – írta a The Washington Post. A lázadókat kísérte az északi országrészben, majd Damaszkuszból tudósított több amerikai orgánumot. Ott veszett nyoma, s augusztus 13-a óta nem adott hírt magáról a McClatchy szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik