Nagyvilág

Irán letakart a műholdak elől egy atomkutatót

Iránban letakartak egy épületet, ahol az ENSZ atomenergia-ügynökségének gyanúja szerint korábban titkos atomfegyver fejlesztési munkálatok folyhattak - mondták bécsi diplomáciai források.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint műholdak révén hónapokon keresztül meg lehetett figyelni, hogy a helyszín “semlegesítésén” dolgoznak, megkísérlik megtisztítani a területet, miközben visszautasították, hogy az ügynökség szakemberei felkeressék a létesítményt a Parcsin katonai központban, Teherántól délkeletre. Ezt a NAÜ és Irán képviselőinek pénteki tárgyalási fordulójában ismét megtagadták.

A diplomaták szerint a fő épületet műanyaggal borították be, és ezzel lehetetlenné tették, hogy a NAÜ az egyetlen rendelkezésére álló eszközzel, a tagországok műholdas megfigyelései révén ellenőrizze, mi történik. A burkolat mindössze két hete készült el – mondták a nevük elhallgatását kérő diplomáciai források.

Ezekre a munkálatokra utalhatott pénteken Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, amikor azt mondta, hogy országa nemrég további bizonyítékot kapott arra nézve, hogy Irán nukleáris fegyverhez akar jutni, és eközben teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a nemzetközi közösség követeléseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik