Nagyvilág

Visszaszorultak a lázadók Szíriában

A hadsereg állítólag visszafoglalta Aleppó keresztény negyedeit.

Egyes helyi lakosok beszámolója szerint a szíriai hadsereg csütörtökön visszafoglalta a felkelőktől az északi nagyváros, Aleppó központjában lévő keresztény negyedeket.

Egy szemtanú telefonon elmondta, hogy a lázadókat kiűzték Telal, Dzsdeidé és Szlejmanijé kerületekből, amelyeket korábban elfoglaltak. Az illető szerint hétfőn és kedden nagyon heves harcok voltak, azután a hadseregnek sikerült elűzni a lázadókat.

Az aleppóiak százai mentek ki a megtisztított utcákra Telalban és Szlejmanijében, hogy kifejezzék örömüket és támogatásukat a hadseregnek – mondta a nyilvánvalóan kormánypárti szemtanú a francia hírügynökségnek. A város több más kerületében a harcok folytatódtak.

A szíriai keresztény egyházi vezetők nagy része attól tart, hogy az iszlamisták ragadják magukhoz a hatalmat, ezért a felkelés tavaly márciusi kezdete óta kiállt a rendszer mellett.

Közben újabb összecsapások törtek ki az észak-libanoni Tripoliban a szunniták és az alaviták között a szíriai konfliktushoz kapcsolódóan, és ezekben meghalt egy fiatal szunnita sejk – jelentette egy tudósító a helyszínről.

Az alaviták lakta Dzsabal-Mohszen és a szunniták lakta Kobbe negyed közötti harcokat rövid tűzszünet előzte meg. Az automata fegyverekkel és rakétagránátokkal vívott összecsapások jelentős tüzet okoztak mindkét negyed több pontján.

A hétfőn kirobbant harcokban eddig összesen legalább 11 ember halt meg, és 86 megsebesült.

Az alaviták támogatják Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét, minthogy a szíriai elit is alavitákból áll, a libanoni szunniták pedig ellenségei annak, mint ahogy Szíriában is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik