Nagyvilág

Börtönben marad Lennon gyilkosa

New York állam illetékes hatósága elutasította John Lennon gyilkosa, Mark Chapman feltételes szabadlábra helyezésre vonatkozó kérelmét.

A döntés az életfogytiglanra ítélt, jelenleg 57 éves férfi hetedik kudarcát jelenti, 2000 óta ennyiszer kérelmezte szabadon engedését. Chapman 1980-ban végzett a Beatles együttes legendás alapítójával – New York-i lakása előtt lőtte le a lemezfelvételről hazatérő zeneszerző énekest.

New York állam törvényei szerint húsz év börtön után nyílt először lehetősége arra, hogy feltételes szabadlábra helyezését kérje. Chapman legközelebb két év múlva kérelmezheti ismét szabadlábra helyezését.

Mint korábban megírtuk, Yoko Ono – miként eddig is – most is azt kérte, hogy ne helyezzék szabadlábra Mark David Chapmant, aki a börtönben többnyire kertészkedéssel és könyvtári munkával tölti az idejét, 1994 óta nem követett el kihágást. Az elmúlt 20 évben rendszeresen látogathatja a felesége, akivel esetenként 44 órát elkülönülve is eltölthet.

A férfi egyszemélyes cellában él, ideje nagy részét ott is tölti. Részt vesz egy családegyesítő programban, ez teszi lehetővé teszi számára, hogy a családtagjaival találkozzon. Chapman saját bevallása szerint elképesztően mérges volt Lennonra, amiért „szeretetről és békéről prédikált, mégis több millió dollárja volt”. Úgy gondolta, Lennon meggyilkolása „valódi őrangyallá” tenné őt.

A Zabhegyező miatt gyilkolt?

Ez a vallomásom – mutatott J.D. Salinger legismertebb művére Mark David Chapman, miután agyonlőtte John Lennont. Chapman már a gyilkosság előtti napokban is úgy viselkedett, mint aki teljesen azonosult a Zabhegyező főhősével, Holden Caulfielddel. A gyilkosságot megelőző este felhívott egy prostituáltat a szállodaszobájába, és pontosan úgy viselkedett vele, mint ahogy Holden tette azt a Zabhegyezőben.

Chapman a gyilkosság után nem próbált elmenekülni, hanem – Holdenhez hasonlóan – földre dobta fegyverét, és levette a kabátját, hogy a rendőrök lássák: fegyvertelen. Majd elővette a Zabhegyezőt és olvasni kezdte a 26. fejezetet egy utcai lámpa alatt állva. Állítólag azt írta a könyvbe: „Ez a vallomásom”.

Chapman állítása szerint megtért a börtönben töltött idő alatt, most már úgy látja, hogy akkoriban nem gondolkodott tisztán, egy borzalmas döntést hozott, véget vetett egy ember életének, önző okokból. Akkor úgy érezte, hogy John Lennon megölésével valaki lesz belőle, de csak egy gyilkos lett. “A gyilkosok senkik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik