Nagyvilág

Tankokkal lövetik Damaszkuszt – a magyar nagykövetség még kitart

sziria-lazadas(210x140)(2).jpg (szíria, lázadás, fegyveres)
sziria-lazadas(210x140)(2).jpg (szíria, lázadás, fegyveres)

Harckocsikat vezényelt a Damaszkusz körüli körgyűrűre szerdán a szíriai hadsereg, és ágyúzta a főváros déli peremkerületeit, ahol a felkelők tevékenykednek. Még mindig 150 magyar van Szíriában.

A helyiek szerint a katonaság július óta nem ágyúzta ilyen intenzíven a fővárost , amikor visszaszerezte fölötte az ellenőrzést – jelentették hírügynökségek helyi lakosokra hivatkozva. Egy helyi lakos szerint egész Damaszkusz rázkódik a tüzérségi támadások dörejétől. Egy ellenzéki aktivista azt mondta, hogy a felkelők – akik a hadsereg intenzív műveletei miatt a múlt hónapban elhagyták Damaszkuszt – kezdenek visszaszivárogni a fővárosba, Bassár el-Aszad elnök rezsimje pedig ágyúzással és helikopteres bombatámadásokkal reagál erre, vagyis „háborús légkör van kialakulóban” Damaszkuszban. Legkevesebb nyolc ember vesztette életét a Kafr-Szúsza, Daraja, Kadám és Nar-Áisa városrészek elleni, légicsapásokkal kísért tüzérségi támadásokban – közölték helyi források.

Az Aszad-rezsim nézőpontjából tudósító abház Anna hírügynökség híradása

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű ellenzéki szervezet szerint több tucat polgári lakos vesztette életét a főváros melletti Moadamíja-as-Sámban, ahol a hadsereg a helyszínen végzett ki foglyokat. A települést több napig tartó ádáz harcok után kedden rohanta le a hadsereg.

Magyarok a káosz földjén

A Külügyminisztérium információi szerint még 150 magyar tartózkodik Szíriában, ők a minisztérium többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagyták el az országot. A külügy a Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint „a sorozatos emberrablások” miatt legutóbb múlt hét kedden kérte a magyar állampolgárokat arra, hogy ne utazzanak Szíriába, illetve az ott tartózkodók azonnal hagyják el az országot.

Helyiek által készített videó a bombázások utáni borzalmas utcaképről

A tárca konzuli szolgálata a honlapján emlékeztetett arra, hogy Szíria az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába tartozik. Múlt hét hétfőn Szíriában elraboltak három magyar állampolgárt, akik korábban rendőrök voltak. A fegyveresek eddig semmilyen követelést nem fogalmaztak meg, a kapcsolatot sem vették fel a hozzátartozókkal, a Terrorelhárítási Központtal (TEK) vagy Magyarország szíriai külképviseletével. Áprilisban ugyancsak Szíriában két magyar állampolgárságú férfit hurcoltak el ismeretlen fegyveresek. A túszokat még nem sikerült kiszabadítani.

Rengeteg halott

Az OSDH szemtanúkra és helyi aktivistákra hivatkozó összesítése szerint kedden 198 ember – 127 polgári lakos, 20 felkelő és 51 katona – halt meg Szíriában, s közülük 42-en a Damaszkusztól hat kilométerre nyugatra fekvő, kétszázezres Moadamíjában vesztették életüket. Az áldozatok száma az utóbbi helyen ennél is több lehet, mivel a katonák tüzet nyitottak egy gyászmenetre. Az OSDH szerint az északi Aleppóban 31 civil áldozata van a hadsereg tüzérségi támadásainak és a harcoknak, közöttük öt nő, valamint ugyanannyi gyerek.

A szíriai harcok következményeképpen Libanon északi nagyvárosában, Tripoliban is fegyveres összecsapások robbantak ki ott élő szunniták és alaviták között. Az előbbiek ellenségei az Aszad-rezsimnek, az utóbbiak pedig támogatják, tekintettel arra, hogy maga a szíriai államfő is közülük való. Kórházi források szerint az éjszaka tízre nőtt a halálos áldozatok száma, s száznál több a sebesült. Szemtanúk szerint szerdára virradóra kéttucatnyi detonáció rázta meg a várost, feltehetően rakétagránátok robbantak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik