Nagyvilág

Elkobozták egy japán hegedűművész százmilliós hegedűjét

hegedülő csaj (hegedű, zene, )
hegedülő csaj (hegedű, zene, )

Hegedűje nélkül maradt Horigome Juzuko japán hegedűművész: 1741-ben készült, potom egymillió eurót (277 millió forint) érő Guarneri-hangszerét a német vámosok elkobozták, és 380 ezer eurót követelnek a visszaadásáért.

Japán lapértesülések szerint a művésznő Japánban koncertezett a múlt héten, és Belgiumba utazott, ahol évek óta él. A frankfurti repülőtéren hegedűjével a zöldfolyosón távozott. Itt azonban a vámosok elkérték tőle a zeneszerszám tulajdonjogát bizonyító okmányokat. Miután ez nem volt nála, a vámosok elkobozták az értékes hegedűt, és 190 ezer eurós vám, illetve közel ugyanekkora mértékű büntetés megfizetésére kötelezték – írta a Tokio Simbun című japán napilap.

A hegedűművész hiába mondta, hogy a hegedű 1986 óta van a tulajdonában, a vámosok hajthatatlanok voltak.

“Gyakran utazom Frankfurton keresztül, és eddig soha nem volt semmilyen gondom” – mondta egy másik tokiói lapnak, a Jomiuri Simbunnak.

A pórul járt hegedűművész azóta előadta a kért dokumentumokat, de még mindig nem kapta vissza a zeneszerszámát, pedig már Japán és Belgium segítségét is kérte.

Egy német szóvivő, akit a Jomiuri idézett, közölte: a hegedű visszaadható a művésznek, ha figyelembe veszik, hogy a munkájához elengedhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik