Nagyvilág

Pokolgépes merénylet Törökországban

Autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn este a zömmel kurdok lakta Délkelet-Törökország Gaziantep belvárosában. Legalább nyolc ember meghalt és közel hatvan megsebesült - közölték biztonsági források.

A merényletet egy rendőrőrs közelében hajtották végre. Erdal Ata kormányzó szerint a pokolgépet távirányítással hozták működésbe. A robbanás nyomán több gépkocsi is kigyulladt, köztük a városi közlekedési hálózat egyik busza, amelyben három utas vesztette életét.

Egyelőre senki nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, a hatóságok ugyanakkor a terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) tették felelőssé a terrorcselekményért.

Törökország érintett délkeleti részében a lakosság túlnyomó többsége kurd nemzetiségű, s a térségben általában a független Kurdisztánért küzdő lázadók, a PKK fegyveresei követnek el merényleteket a török hatóságok ellen. Gaziantepet azonban eddig viszonylag megkímélték a PKK 1984 óta tartó erőszakcselekményei.

A robbantás tovább növelheti a feszültséget Törökország és a polgárháború sújtotta Szíria vezetése között, amelyet Ankara a PKK támogatásával vádol.

Törökország épp ebben a határ menti nagyvárosban nyitott meg egy olyan létesítményt, ahol fogadják a szíriai konfliktus elől menekülőknek felajánlott nemzetközi segélyszállítmányokat. Eddig mintegy 70 ezer ember menekült érkezett Törökországba a szomszédos arab országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik