Nagyvilág

Ecuador és szövetségesei figyelmeztették Londont

julian assange (julian assange)
julian assange (julian assange)

A Wikileaks-vezér Julian Assange szabad eltávozását követelik az Egyesült Királyságtól, aki jelenleg Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik.

Ecuador erős támogatást kapott baráti országaitól szombat este a bolivári szövetségben (ALBA) az Assange-ügyben. Maga Julian Assange WikiLeaks-alapító pedig – akik két hónapja menedéket élvez Ecuador londoni nagykövetségén – arra készül, hogy vasárnap nyilvánosan megjelenik az épület előtt.

Az Ecuadoron kívül Venezuelát, Kubát és Nicaraguát magába foglaló ALBA külügyminiszterei guayaquili találkozójukon figyelmeztették Londont, hogy ha a brit rendőrség Assange letartóztatása céljából behatolna az ecuadori nagykövetség épületébe, akkor annak “súlyos következményei lennének az egész világon”.

Nagy-Britanniának az Assange-ügybeni hajthatatlansága miatt Ecuador megpróbálja maga mögé állítani a dél-amerikai államokat. Az ALBA szombati esti tanácskozása után vasárnapra a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (Unasur) külügyminisztereit hívta össze ugyancsak az ország északnyugati részén lévő kikötővárosba.

Ecuador csütörtökön adott diplomáciai menedéket Assange-nak, aki a Svédországnak való kiadatás elől menekült a nagykövetségre. A brit kormány akkor közölte, hogy nem ad menlevelet az ausztrál férfinek, és figyelmeztette a quitói kormányt, hogy egy brit törvény alapján megvonhatja az ecuadori nagykövetség diplomáciai státusát. Ecuador ezt úgy vette, a londoni kormány azzal fenyegetőzik, hogy a brit rendőrség megrohamozza az épületet.

“Visszautasítjuk a brit kormány szóvivőjének megfélemlítési szándékkal tett fenyegetéseit, mert azok sértik a nemzetek szuverenitásának és területi egységének elvét” – olvasható az ALBA-külügyminiszterek nyilatkozatában, amely elítélte a nagykövetség esetleges lerohanását. Közben csütörtök óta London enyhített hangnemén, William Hague brit külügyminiszter közölte, hogy a külképviseletre való hatósági behatolástól nem kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik