Nagyvilág

Kétszer rengett a föld Iránban

Két nagy erejű földrengés volt szombaton az északnyugat-iráni Tabriz térségében. A földmozgásoknak legalább 153 halálos áldozata van - közölte egy iráni illetékes az ISNA hírügynökség jelentése szerint.

Golamreza Maszumi, az iráni katasztrófavédelem vezetője szerint a földmozgás következtében négyszázan sebesültek meg. Az első hírek még 40-50 halottról szóltak, de az áldozatok száma rohamosan emelkedik. Immár több mint másfészáz halottról szólnak a híradások.

Az amerikai földtudományi megfigyelő intézet szerint az egyik földlökés erőssége 6,4-es volt, epicentruma 60 kilométerre Tabriztól északkeletre, a fészke pedig 9,9 kilométeres mélységben volt. A második, 6,3-as erősségű földrengés 11 perccel később, Varzgan város közelében történt.

A földmozgások miatt hatvan faluban keletkeztek súlyos károk, ezek a települések segítségre szorulnak. A térség falvait a földmozgás elzárta a külvilágtól, nincsen telefonos kapcsolat velük – mondta a MEHR hírügynökségnek Mahmúd Mozafar, a Vörös Félhold mentési műveleti vezetője. A Vörös Félhold szóvivője szerint Ahár, Varzegán, Mehrábán és Herisz városban, valamint hat faluban “súlyos a károk”.

Irán több jelentős törésvonal mentén fekszik, és számos pusztító földrengés áldozata volt. A legsúlyosabb földmozgás 2003 decemberében Bám városában történt, ahol a halálos áldozatok száma 31 ezer volt, vagyis a lakosság egynegyede nem élte túl a természeti csapást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik