Nagyvilág

Szemüveggel védekezhetnek a nők ellen

zsidó férfi (zsidó, napfogyatkozás, )
zsidó férfi (zsidó, napfogyatkozás, )

Látásrontó szemüveget árulnak Izraelben ultraortodox vallású zsidó férfiak számára, hogy megkímélhessék magukat a – hitük szerint – túl lengén öltözött nők látványától.

Az ultraortodox vallás életmódszabályai szerint tilos kapcsolatba kerülnie férfinak és nőnek a saját házastársán kívül. Hogy ez teljesülhessen, a buszokon elkülönítve utazik a két nem, de még a járdákon is szeparáltan gyalogol azokon a településrészeken, amelyeket az ultraortodoxok tartanak „ellenőrzésük” alatt.

A látáshomályosító szemüvegeknek köszönhetően immár nyugodt lélekkel léphetnek be a legények és férjek a szomszédságukon túli kerületekbe, amelyekben nemcsak nyakig begombolkozott, bokáig érő szoknyájú és csuklóig nyúló ruhaujjú nőkkel szembesülhetnek.

A találmány hátránya, hogy „hatótávolsága” több méter. A szemüveges férfi az orránál több méterrel lát tovább a szemüveggel is, hogy ne menjen neki semminek és senkinek, és csak eme láthatáron túl kímélődik meg – a homályosító rétegnek hála – az „illetlenül” öltözött nők látványától. A szemüveg ára igen szerény: 1400 forint.

A lakóövezetüket elhagyó férfiaknak egyébként mélyen arcba húzott csuklya is erősen javallott az ultraortodox regulák szerint, hogy még a szemük sarkából se kelljen látniuk olyasmit, amit hitük szerint nem is szabad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik