Nagyvilág

Jót tesz az al-Kaidának a szíriai válság

Szárnyal a terrorszervezet iraki szárnya, komolyan számolni kell az Iraki Iszlám Állam elnevezésű csoporttal.

Elemzők szerint az Irakot az utóbbi hónapokban sújtó erőszakhullám annak a jele, hogy a terrorszervezet újra megerősödött az amerikai csapatok tavaly decemberi kivonulása óta, s helyi vezetők félelmei szerint az al-Kaidát a szíriai események is segíthetik.

Szakértők szerint az al-Kaida az utóbbi időben pénzhez és újoncokhoz jutott, s nem utolsósorban újra feléledt harci kedve a szíriai-iraki határ mindkét oldalán a Szíriában dúló erőszak nyomán.

Az Iraki Iszlám Állam és más szunnita csoportok gyűlölik és elnyomónak tartják az alavitákat, amely vallási csoporthoz Bassár el-Aszad szíriai elnök is tartozik. Ugyanígy gyűlölik a Núri al-Máliki által vezetett, síita befolyás alatt álló iraki kormányt is. Az al-Kaida úgy tűnik, arra törekszik, hogy kihasználja a szunnita-síita ellentétet, amelyet az egyre komolyabb vallási éllel rendelkező szíriai erőszak is szít. Sok iraki szunnita úgy érzi, hogy Máliki minimálisra akarja csökkenteni a hatalomban való részvételüket.

Az amerikaiak iraki kivonulása óta az al-Kaida minden hónapban legalább egy nagyszabású, jól megszervezett merényletért vállalt felelősséget. Az iraki síita vezetők attól tartanak, hogy Aszad esetleges bukása esetén egy keményvonalas szunnita csoport kerülhet hatalomra Szíriában, amely az iraki szunnita fegyvereseket is felbátorítaná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik