Nagyvilág

Magyar békefenntartókat vertek Szarajevóban

eufor (eufor)
eufor (eufor)

Bosnyák futballhuligánok támadtak rájuk, mert bolgároknak nézték őket. A napokban bolgár szurkolók szerb háborús bűnösöket éltettek, ezt akarták megtorolni rajtuk.

A tömegverekedésbe 6-8 magyar EUFOR-katona keveredett bele vasárnap a boszniai főváros központjában. Közülük hárman sérültek meg – értesült diplomáciai forrásból a hvg.hu.

A feltüzelt fiatalok bolgároknak nézték honfitársainkat. Azt akarták megtorolni rajtuk, hogy néhány napja a Levszki Szófia – FK Szarajevó mérkőzésen a bolgár ultrák Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg háborús bűnökkel vádolt volt főparancsnokát, valamint Arkan kapitányt, a délszláv háborúban részt vett szerb félkatonai erők egyik hírhedt parancsnokát éltették.

A honvédelmi tárca közölte: a lévő békefenntartók éppen a kimenőjüket töltötték. Civil ruhában voltak, amikor megtámadták őket. A három könnyebb sérültet ellátták, ezután visszatértek a táborba. A helyi hatóságok megkezdték az eset kivizsgálását.

A magyar külügyminisztérium állítólag arra készül, hogy a Szarajevóba látogató magyar turistákat figyelmeztető közleményt adjon ki.

Mi az az EUFOR?

Az EUFOR 2007-ben jött létre a délszláv háborús békefenntartó missziók jogutódjaként. A békefenntartó erőben 170 magyar szolgál Bosznia Hercegovinában, féléves váltásokban. A honvédek az osztrák-török-magyar katonákból álló Többnemzeti Manőver Zászlóalj alárendeltségébe tartoznak, emellett magyar rendőrök részt vesznek az IPU – Integrált Rendőri Erő – munkájában is.

Szeptember 1-jéig részt vettek a terület- és útvonalbiztosításban, járőröztek, valamint ellenőrző pontokat működtettek. Az ősz első napjától azonban változik az EUFOR szervezeti felépítése, így a magyar kontingens feladata is.

A folytatásban csak az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj törzsébe beosztott magyar tisztek és tiszthelyettesek, valamint egy logisztikai támogató elem marad a szarajevói Butmir táborban. A magyar műveleti század katonái itthon állomásoznak, készenlétben látják majd el missziós feladataikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik