Nagyvilág

Kegyetlen medveszállítás Ukrajnában

Videón rögzítették, amint egy négyhónapos kismackót szakítottak el erőszakkal az anyjától a nyugat-ukrajnai Luck állatkertjében, hogy egy magángyűjtő ketrecébe kerülhessen az anyátlan bocs.

A szopós medvebocsot még februárban szakították el az anyjától, hogy kellő anyagi ellentételezésért egy tehetős magánszemély privát állatparkjába kerülhessen. Ehhez tudni kell, hogy természetes környezetében az anyamedve 1,5-2 éves koráig neveli és tanítja a kölykeit, míg útjukra bocsátja őket.

A kismedve elhurcolását az egyik elkövető videón rögzítette. Ezen látszik, hogy a bocs mamája szinte eszét vesztve próbál kölyke segítségére sietni, a kismedve pedig éktelen segélykiáltásokkal próbálja felvenni a harcot az emberi túlerővel szemben. Az ukrajnai állatvédők azt követően fordultak az illetékes hatóságokhoz, hogy a videó kikerült az egyik közösségi portálra.

A történtek tisztázása érdekében az ukrán környezetvédelmi hivatal azonnali vizsgálatot rendelt el a lucki állatkertben. Megállapítást nyert, hogy a medvebocsot valóban törvénytelenül adták el. Az illetékesek azt ígérték, hogy a felelősöket bíróság elé idézik.

A kismedve azóta ismét a mamája közelében van. Kérdéses, hogy a medvehölgy visszafogadja-e a kölykét, mivel az elválás óta már hosszú hónapok teltek el. Amennyiben nem vezet sikerre a bocs adaptációja, lehetőség van arra, hogy a Kárpátalján kialakított szinevéri medvemenhelyen találjon új otthonra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik