Nagyvilág

Megroggyant a szíriai rezsim

Öngyilkos robbantó végzett Damaszkuszban a védelmi miniszterrel és Aszad elnök sógorával, a katonai hírszerzés vezetőjével.

A merénylet harmadik áldozata Haszán Turkmáni volt védelmi miniszter, a hadsereg egyik magas beosztású vezetője. A Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának tájékoztatása szerint ő vezette az Aszad-rezsim elleni felkelés elfojtását koordináló válságkezelő központot.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint a belügyminiszterrel is végzett a nemzetbiztonsági hivatal épületénél működésbe lépett pokolgép, más beszámolók ugyanakkor azt közölték, hogy a politikus állapota stabil. Állítólag a szerdai merénylet elkövetője az államfő belső körének egyik testőre volt. Az akciót egy Liva al-Iszlám nevű lázadó iszlamista csoport vállalta magára a Facebook közösségi oldalra feltett közleményben.

Közben már a főváros is csatatérré vált, a felkelők egyre többször intéznek támadást laktanyák, parancsnoki vezetői pontok ellen. A szíriai reguláris erők több mint hetven katonája halt meg hétfőn, illetve kedden az összecsapásokban. Ellenzéki aktivisták és szervezetek közlése szerint a kormányerők helikopterek támogatásával támadták szerda reggel a főváros Kabún és Barza negyedeit. Becslések szerint több tucat civillel végeztek a manőver során

A kormányhoz közel álló al-Vatan napilap azzal a címmel jelent meg szerdán, hogy a damaszkuszi csata “rövidesen véget ér”, és a főváros “az agresszorok temetője” lesz. A kormányerők másutt, Damaszkusz tartomány több városában és a közép-szíriai Homsz tartományban is lőtték az ellenzék csapatait, az északi Aleppóban, az ország második legnagyobb városában pedig hajnalban összecsapások törtek ki.

A szíriai fegyveres erők újabb két tábornoka menekült Törökországba a szerdára virradó éjszaka – közölte egy török külügyi illetékes. Velük együtt már húsz magas rangú katonatiszt keresett menedéket a szomszédos államban a polgárháború kezdete óta. Jelenleg mintegy 43 300 szíriai tartózkodik Törökországban, 33 400 Jordániában, 30 900 Libanonban, 7900 pedig Irakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik