Nagyvilág

Magyar katonasírokat találtak Oroszországban

Több mint száz, a második világháborúban elesett honvéd maradványai kerültek elő Kurszk közelében. Voronyezs mellett helyezik örök nyugalomra őket.

A napokban fejezték be a tetemek hihantolását a térségben. A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap beszámolója szerint „a német megszállók és magyar szövetségeseik” 1941 és 1943 között Kurszkban, a város központjában lévő Borogyino parkban temették el halottaikat, sorkatonákat és tiszteket egyaránt.

Dmitrij Sisonkov, a hadisírgondozó társaság képviselője, a kurszki munkálatok koordinátora elmondta: összesen 1425 harcos földi maradványai kerültek elő, közülük 1317 német és 108 magyar katonáé. Azonosításuk részint az egykori katonai azonosító jegyek, a dögcédulák alapján történt, ilyet összesen 645-öt találtak. Emellett nagy segítségükre voltak a Wehrmacht információs szolgálata által precízen kiállított temetkezési okmányok is.

Az elesett magyar katonákat a Voronyezstől 30 kilométerre fekvő rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben helyezik örök nyugalomra – mondta a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztályának vezetője.

Töll László hozzátette: ha magyar katona holttestére bukkannak Oroszországban, akkor az ottani hatóságok intézkednek az újratemetésről, a magyar hatóságok pedig – ha lehet – értesítik a rokonokat és egy adatbázisba is bevezetik az elhunyt nevét, a fellelt személyes tárgyakat pedig Magyarországra szállítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik