Nagyvilág

Heves harcok dúlnak Damaszkuszban

A szíriai lázadás kezdete óta a leghevesebb harcok dúltak vasárnap este Damaszkusz több negyedében - közölte az ellenzéki Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

“A reguláris hadsereg aknákkal lő több városnegyedet, ahol a Szíriai Szabad Hadsereg lázadói elsáncolták magukat” – mondta a londoni székhelyű szervezet vezetője, Rámi Abdel-Rahmán, aki szerint “korábban soha nem voltak ilyen heves harcok”.

A biztonsági erők megpróbálják visszaszerezni az ellenőrzést, de egyelőre nem sikerült nekik – tette hozzá. A központ szerint mentők szállították a kormányerők számos sebesült katonáját.

A Helyi Koordinációs Bizottságok nevű ellenzéki szervezet azt jelentette, hogy füstoszlop gomolygott a Tadamon negyed felett, és erős robbanásokat lehetett hallani a Nahr Aisa negyedből.

“Obamának lépnie kell”

Barack Obama amerikai elnöknek nem szabad megvárnia esetleges novemberi újraválasztását, azonnal döntenie és cselekednie kell, hogy vége legyen a szíriai tömegmészárlásnak – jelentette ki vasárnap a legfőbb szíriai ellenzéki szervezet vezetője.

“Elfogadhatatlan a szíriaiak számára, hogy várni kelljen az elnök döntésére a választásig. Nem értjük, hogy egy szuperhatalom miért nem vesz tudomást több tízezer szíriai civil haláláról egy választás miatt, amelyet az elnök vagy megnyer, vagy elveszít” – tette hozzá Abdel-Bászet Szaida, a Szíriai Nemzeti Tanács elnöke a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában.

Obama már többször követelte Bassár el-Aszad szíriai elnöktől, hogy távozzon a hatalomból, valamint utasítást adott arra, hogy az Egyesült Államok anyagilag támogassa az ellenzéket, de kormánya mindeddig visszautasította, hogy Amerika katonailag közvetlenül beavatkozzon Szíriában. A nemzetközi közösségnek azon erőfeszítéseit, hogy elszigetelje a szíriai kormányt, az ENSZ Biztonsági Tanácsában mindeddig megakadályozta Oroszország és Kína.

Abdel-Bászet Szaida már a csütörtöki treimszai vérengzés ismeretében leszögezte: a nagyhatalmak vezetőinek most már mindenképpen lépniük kell. “Ha ez így megy tovább, akkor az egész Közel-Kelet fel fog robbanni. Veszélybe kerül a térség és az egész világ békéje, biztonsága. Éppen emiatt az egész világnak cselekednie kell, amíg nem késő” – jelentette ki.

Beszámolt arról, hogy tárgyalt Oroszország képviselőjével, és arra kérte Moszkvát, ne támogassa tovább sem politikailag, sem katonailag a szíriai vezetést. De – mint mondta – nem ért el semmit, Oroszország a háromórás tárgyalás végére sem változtatott álláspontján.

“Kértük őket, hogy ne emeljenek vétót a Biztonsági Tanácsban. Mondtuk nekik, hogy orosz fegyverekkel, harckocsikkal, ágyúkkal, rakétavetőkkel, helikopterekkel oltják ki szíriaiak életét. Erre válaszul csak azt mondták, hogy már nem szállítanak fegyvert Szíriának. Értjük, hogy Oroszország szuperhatalom, és hogy neki is megvannak az érdekei, de azt nem tudjuk elfogadni, hogy ezek az érdekek szíriaiak vére árán érvényesüljenek” – mondta Abdel-Bászet Szaida.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja jogvédő szervezet szerint vasárnap délutánig újabb, legalább 55 halálos áldozata volt az erőszakcselekményeknek szerte Szíriában, ebből 25 civil, 12 lázadó fegyveres és 18 kormánykatona. Az előző nap 115-en haltak meg a szervezet szerint, amely aktivistáitól – orvosoktól, ügyvédektől – szerzi be információit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik