Nagyvilág

Katolikus tiltakozás Madonna ellen

madonna (madonna, )
madonna (madonna, )

Több mint 16 ezer tiltakozó aláírást gyűjtött össze péntek délelőttig egy lengyel katolikus ifjúsági szervezet az amerikai énekesnő augusztus 1-jei varsói koncertje ellen.

Az Ifjúság Keresztes Hadjárata nevű szervezet „Én nem megyek a Madonna-koncertre” című internetes felhívása szerint a popkirálynő nemcsak a katolikus hitet támadja meg azáltal, hogy a keresztény szimbólumokból színpadi elemeket csinál, hanem ráadásul a lengyel történelem egyik meghatározó eseményének számító, 1944. augusztusi varsói felkelés évfordulóján lép fel.

Augusztus 1-jén Varsóban egyperces csenddel, szirénákkal és különféle hazafias rendezvényekkel emlékeznek meg a lengyel földalatti mozgalomnak a – második világháború alatti – német megszállás elleni felkeléséről. A több héten át tartó harcok során mintegy 100 ezer ember vesztette életét. A felkelés leverését egy megtorló akció keretében a lengyel főváros módszeres szétrombolása követte.

A Polska Times című lengyel napilap pénteki száma arról ír, hogy az ellenzék több képviselője szerint sem helyénvaló a koncert időzítése. „Ez különleges nap Lengyelország történelmében, ilyenkor egy koncertnek rossz mellékíze van” – hangsúlyozta Ryszard Czarnecki európai parlamenti képviselő.

Bartosz Milczarczyk, a varsói városháza szóvivője az ifjúsági kezdeményezésre reagálva azt mondta: a városvezetés nem lát okot a koncert betiltására mindaddig, amíg a biztonsági előírásokat a szervezők teljesítik. „Akinek Madonna vagy a dátum nem tetszik, az egyszerűen ne menjen oda” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik