Nagyvilág

Egy Monacóval nagyobb lett Hollandia

tulipán (tulipán)
tulipán (tulipán)

Hivatalosan is nagyobb lett húsz négyzetkilométerrel – mintegy 3000 futballpályányival vagy Monaco területével – Hollandia.

Beatrix királynő szerdán adta meg a jelet az Északi-tengerben Rotterdamnál épült új, 11 kilométeres gát lezárására. A gát a tengertől védi a Tweede Maasvlakte-projektet, a rotterdami kikötő új bővítményét.

Az összesen hatórás homokfeltöltés után a holland part az eddiginél mintegy 3,5 kilométerrel kijjebb tolódott nyugati irányban. A szörfösök és a tengerparti nyaralók számára így egy új, nyolc kilométeres, dűnékkel is tarkított strand jött létre.

A kikötői terület 2014-re készül el teljesen. Akkor az újgenerációs, húszméteres merülésű konténerhajókat is kiszolgálhatja a rotterdami kikötő, amelynek területe egyébként húsz százalékkal növekszik meg a fejlesztések révén.

„Rotterdam Európa legnagyobb kikötője, az ötödik legnagyobb a világon. A Maasvlakte II projekt pedig tovább erősíti ezt a tényt” – mondta Melanie Schultz van Haegen infrastruktúráért és környezetvédelemért felelős miniszter az ünnepségen, amelyet a holland televízió élőben közvetített.

A kikötőbővítés a becslések szerint összesen hárommilliárd euróba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik