Nagyvilág

Piranhák támadtak egy férfira Kínában

Vad, vöröshasú piranhák kihalászására mozgósítanak egy dél-kínai városban, miután a hét végén Liucsou város lakói elhűlve értesültek arról, hogy két helybélit is megtámadtak a ragadozó halak.

A város kormányzata rendkívüli ülést hívott össze és úgy döntött, felszólít valamennyi halászati egyesületet a Liucsiang-folyón történő piranhavadászatra. Minden fogásért pénzjutalom jár.

A hét végi esetekről készült hírügynökségi beszámolóban megszólalt Csang Kaj-po – akit legalább három vöröshasú támadott meg úszás közben -, és harapásnyomokat mutatott. Az egyik hal úgy beleharapott a tenyerébe, hogy csak akkor engedte el a kezét, miután a sziklához csapkodta az állatot. Maradványai – nyitott állkapoccsal – a konyhaasztalon nyugodtak. Csang barátjának a hüvelykujja sérült meg.

A férfiak szerint három ragadozó támadt rájuk, de csak eggyel végeztek, így fennáll a veszélye annak, hogy a többiek másokban is kárt tehetnek.

Egyelőre rejtély, hogyan kerültek az Amazonas vidékének halai a dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm terület folyójába, de a gyanú szerint olyanok engedhették őket bele, akik megunták otthon a díszhalaknak vásárolt különlegességeket.

A helyi boltban elmondták, hogy a kisállat-kereskedések öt jüanért (184 forint) árulnak Kantonból hozott, csempészett piranhákat. A ragadozókat hivatalosan tilos Kínában forgalomba hozni.

A szakhatóság felmérése szerint az országban több mint ötven “idegen” – veszélyesnek tartott – fajt fedeztek fel, amelyek jelentős kárt okozhatnak a kínai élővilágban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik