Nagyvilág

Amerika elhízott és testképzavaros

túlsúlyos (túlsúlyos, )
túlsúlyos (túlsúlyos, )

Az amerikaiak egy jelentős része nem ismeri fel súlyproblémáit, másik részüknek nincs miből, de mégis fogynának.

Szakértői becslések szerint az amerikaiak 35 százaléka elhízottnak minősül, vagyis testsúlyuk egészségtelenül és aránytalanul magas. Ennek ellenére a YouGov friss kutatása azt találta, hogy a megkérdezetteknek mindössze 28 százaléka az, aki elégedetlen testsúlyával és következetesen fogyni szeretne. Ez az eltérés a szakértők szerint arra utal, hogy az országnak nemcsak a kóros elhízás okozta problémával kell megküzdenie, hanem az egészségtelen testkép kezelésével is.

A YouGov felmérésében résztvevők mindössze 21 százaléka elégedett teljesen testsúlyával, és 40 százaléknyian vannak, akik többnyire elégedettek súlyukkal, bár úgy gondolják: néhány kiló fogyás rájuk férne.

A válaszadók nagy része – 65 százaléka – egyetértett abban, hogy a legrosszabb befolyással testképünkre saját magunk vagyunk. A sajtót és a hirdetéseket 10 százalék, a családtagokat 8, a házastársakat 6, az orvosokat 4, a hírességeket 3 százalék okolta a negatív testkép kialakulásáért.

Az adatok tanúsága szerint az idősödéssel párhuzamosan az emberek felismerik saját felelősségüket. Így például míg a 18-29 évesek 23 százaléka, addig a 65 éven felülieknek már csak 5 százaléka okolja a hírességeket és a médiát a negatív önkép kialakulásáért. Ennek megfelelően míg a fiataloknak csak 55, az idősebbeknek már 73 százaléka gondolja, úgy mi magunk tehetünk róla, ha nem vagyunk elégedettek súlyunkkal.

És hogy miért nem fogynak le? Minden második megkérdezett a sportolásra szánt idő hiányát hozta fel kifogásként, minden negyedik pedig úgy érzi, nincs arra pénze, hogy konditerembe járjon. Többen említették, hogy szeretnek enni, illetve, hogy az egészséges ételeket nem találják kielégítőnek. Volt, aki genetikai örökségét, mások zugevésüket hibáztatták túlsúlyuk miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik