Nagyvilág

Zöld utat kaptak a görög reformok

Antonisz Szamarasz miniszterelnök győzelme a bizalmi szavazáson várható volt, miután az Új Demokrácia (ND) párt által irányított hárompárti koalíciónak 179 képviselője van a 300 tagú parlamentben.

Bizalmat kapott a konzervatívok vezette új görög kormány vasárnap éjjel az athéni parlamentben, miután ismertette programját a privatizáció felgyorsítására és a recesszióba zuhant gazdaság talpra állításához szükséges reformokra vonatkozóan.

Szamarasz politikai programját a Pánhellén Szocialista Mozgalommal (Paszok) és a Demokratikus Baloldallal (Dimar) együtt alakított kormánytöbbség összes képviselője támogatta a név szerinti szavazáson, amelyre alig néhány órával azelőtt kerítettek sort, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei ismét megvitatják Brüsszelben a görög válság kezelését.

A hárompárti koalíció, amely június 17-i választási győzelme után még hosszú listát készített a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió mentőcsomagjának megváltoztatni kívánt megszorító ajánlásairól, az utóbbi napokban békülékenyebb hangot ütött meg, miután szembesült azzal, hogy további segítség nélkül az ország ismét kifut a pénzéből.

Szamarasz pénteken határozottan azt ígérte, hogy Görögország az energiapiac liberalizációját és több állami vállalat, többi között a vasúttársaság magánosítását is végrehajtja a következő években. Emellett bejelentette, átszervezik az állami szektort; a kormány nagyjából tíz állami szerv átalakítását, összevonását, illetve megszüntetését tervezi.

“Nem akarjuk megváltoztatni a mentőcsomag célkitűzéseit, csak azokat, amelyek recessziót okoznak és akadályoznak bennünket ezeknek a céloknak az elérésében” – mondta a görög kormányfő a bizalmi szavazás előtti beszédében. “Ugyanazt hajtogatjuk egy ideje újra és újra: az egyetlen út a csőd és az euróövezetből való kilépés elkerülésére a növekedésen és a beruházásokon keresztül vezet” – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik