Nagyvilág

Megépül a Panama-csatorna párja

Nicaragua is csatornával kötné össze az Atlanti- és a Csendes-óceánt.

Daniel Ortega nicaraguai elnök törvényt írt alá szombaton nagy csinnadrattával arról, hogy országa területén is a Panamai-csatornához hasonló vízi úttal kötik össze az Atlanti- és a Csendes-óceánt.

A Nicaragua-csatorna megépítésére vonatkozó törvényt aztán látta el kézjegyével az államfő, hogy a managuai parlament július 4-én jóváhagyta a gigantikus beruházást. A szombaton az egyik nagy managuai téren több ezer fős ünneplő tömeg előtt aláírt törvény egyelőre arról szól, hogy hatóságot hívnak életre a “Nagy Óceánközi Csatorna” megépítésére.

A Panama-csatornával szemben alternatívát kínáló “óceánközi” vízi út megépítése már a függetlenség kivívása óta nagy álma a közép-amerikai országnak. Ortega az aláírási ceremónián emlékeztetett arra, hogy már Augusto Sandino (1895-1934), a legendás forradalmár és szabadságharcos is javasolta a hajózható vízi út megépítését.

A leendő több mint 200 kilométeres vízi út nyomvonalát később választják ki a lehetséges hat változat közül.

A nicaraguai kormány becslése szerint a csatorna megépítése 30 milliárd dollárba kerülne, és a projektet 51 százalékban Nicaragua, 49 százalékban pedig olyan, a beruházásban való részvétel iránt érdeklődő országok finanszírozhatnák, mint Oroszország, Kína, Brazília, Venezuela, Japán és Dél-Korea.

A gigászi projekt szíve a Nicaragua-tó, Latin-Amerika legnagyobb tava lenne, amely a San Juan folyó révén már most összeköttetésben van a Karib-tengerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik