Nagyvilág

Gyásznap lesz hétfőn Oroszországban

Országos gyásznapot rendelt el hétfőre az orosz államfő a dél-oroszországi Kubany (Kubán) vidékén pusztító árvíz és a 14 orosz életét követelő ukrajnai buszbaleset áldozatainak emlékére.

Vlagyimir Putyin vasárnap írta alá a rendeletet, amely szerint országszerte, valamint az orosz külképviseleteken félárbocra engedik az Oroszországi Föderáció zászlaját.

Időközben tovább nőtt a hét végi özönvízszerű esőzés során keletkezett árvíz halálos áldozatainak száma Dél-Oroszországban. A legfrissebb adatok szerint 152 ember veszítette életét. Tizenkilenc elhunytat még nem tudtak azonosítani. Az eltűntek után folyik a kutatás.

A dél-oroszországi Krasznodari területen körülbelül 100 vonat várja, hogy tovább közlekedhessen a közigazgatási székhely, Krasznodar város felé. Az utasok két napja várnak vonatra.

Az árvíz és a rossz időjárás a betakarítást is nehezíti a térségben. Novorosszijszkban a gabonatároló nem tudja fogadni a learatott gabonát.

Krasznodar vezetése felszólította a város lakosságát, hogy legyenek körültekintőek, és csak az orosz vöröskereszt területi kirendeltségének számlájára utalják át az árvízkárosultaknak szánt pénzt. Az adománygyűjtés álcája alatt ugyanis megjelentek a csalók is.

A segítségnyújtásban önkéntesek, civilek és pártok is részt vesznek. Moszkvában mások mellett a kormányzó Egységes Oroszország ifjúsági szervezete hirdetett ruha-, és élelmiszergyűjtő akciót több metrómegállónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik