Nagyvilág

A svéd főállatorvosra várnak a magyar huszárok

bakonyi-poroszkálók (bakonyi poroszkálók)
bakonyi-poroszkálók (bakonyi poroszkálók)

Az állatkínzás vádját már ejtették, de szakvélemény nélkül nem mehetnek tovább. Az egyik lovas állítja: jószágaik edzettek, bírják a strapát.

Folytatni akarják nyolcezer kilométeres útjukat azok a magyar lovasok, akiket állatkínzás vádjával őrizetbe vettek Svédországban, majd miután ejtették ellenük a vádat, szabadon engedték őket. Erről az expedíció egyik tagja beszélt a távirati irodának.

A várpalotai Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sport Egyesület vezetője, Csepin Péter elmondta: társával, Bakó Sándorral és két lovukkal már négy napja pihentek Amal városában. Az egyik jószág lába bedagadt, azt kezelték, majd állatorvost is hívtak, amikor egy állatvédő feljelentése alapján a rendőrség vasárnap fogdába vitte őket.

Az állatkínzás vádját ejtették velük szemben és kedden elengedték őket. Mindenképp tovább akarnak menni, ám ehhez be kell szerezniük a helyi főállatorvos szakvéleményét, szabadon bocsátásuktól számítva nyolc napjuk van erre. Csepin állítja: lovaik erősek, egészségesek, jó formában vannak, hozzá vannak szokva a nagy teljesítményhez.

Az expedíció tagjai április 7-én indultak Várpalotáról, eddig háromezer kilométert tettek meg hagyományos huszár viseletben. Amint lehet, indulnak tovább, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, majd Szlovákia érintésével november végén, december elején érkeznek Várpalotára.

Céljuk, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovas hagyományokat, népszerűsítsék a lovas sportot, a tartalékos katonai szolgálatot (mindkét lovas önkéntes tartalékos), valamint jó hírét vigyék az országnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik