Nagyvilág

Komoly károkat okoztak a viharok Ausztriában

vihar (vihar)
vihar (vihar)

Az ORF szerdai híradásai szerint az áradások különösen a déli országrészben – Karintiában és Stájerországban – tettek kárt utakban és épületekben. Az ország északi részén és Burgenlandban a megáradt patakok mellett villámcsapások is okoztak anyagi károkat. Az egész ország felett összesen 22 ezer villámot számlált össze a meteorológiai hivatal.

A több napos rendkívüli hőség után Stájerországban másfél óra alatt egyhavi csapadékmennyiség esett le. A tartományban mintegy ezer tűzoltó dolgozott az áradások, viharkárok elhárításán kedden este. A Mura folyó völgyében vízátfolyások, alámosások és földcsuszamlások utakat és hidakat tettek járhatatlanná vagy romboltak le.

Több települést átmenetileg nem lehetett közúton megközelíteni, és volt olyan tanya, amelyet még szerdán is elzárt a külvilágtól egy-egy kiöntött patak és a hordalék. Egy tehervonat kisiklott az áradások miatt. Graz térségében helyenként négy centiméter átmérőjű jégdarabok estek, a biztosítók 3,5 millió euróra becsülik a jégverés okozta mezőgazdasági kár összegét.

Az „Ausztria zöld szívének” is nevezett tartományban két héttel korábban is milliós nagyságrendű károkat okoztak a heves viharok.

Az északi Alsó-Ausztria tartományban és a Magyarországgal szomszédos Burgenlandban legalább fél tucat tűzeset történt villámcsapások miatt, több lakóház is kigyulladt. A vihar átvonult Bécs felett is, de a fővárosban nem okozott károkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik