Nagyvilág

Kegyetlen hőhullám fűti Amerikát

Több mint kétezer alkalommal mértek rekordmértéket elérő vagy azt meghaladó hőmérsékletet a múlt héten az Egyesült Államokban. Egész júniusban 3200 időjárási rekordot jegyeztek fel - közölte a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A NOAA adatai szerint június 25-től július elsejéig az időjárás 2171 hőmérsékleti rekordot ért el vagy döntött meg. A meteorológusok szerint ezek az extrém adatok igencsak szokatlannak számítanak.

A hőhullám fő oka, hogy télen nem volt hótakaró az amerikai síkságokon.A hőmérséklet emelkedése miatt a mezőgazdasági termények idő előtt beértek, a szárazság miatt azonban most megáll a növekedésük.

A szakértők szerint míg például északnyugaton nem szokatlanul nagy a meleg, az Egyesült Államok középső részén a következő hetekben rendkívül nagy hőség lesz, amely vélhetően augusztusig is eltart.

Az ország öt államában dőlt meg júniusban száznál több hőmérsékleti rekord: Texasban 237, Coloradóban 226, Kansasban 164, Missouriban 126 és Arkansas-ban 115.

Az Egyesült Államokban a tikkasztó hőség és szélviharok miatt eddig mintegy 2,1 millió ember és üzleti vállalkozás maradt áram nélkül, s legkevesebb 22 ember halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik