Nagyvilág

Keresztény szünnapokat törölnének Franciaországban

Notre Dame (notre dame, )
Notre Dame (notre dame, )

Ennek fejében viszont lenne három új, szabadon választható szabadnap, azért, hogy a nem keresztény vallásokhoz tartozó francia munkavállalók is megünnepelhessék vallási ünnepeiket.

A sokszínűség nevében a munkaszüneti napok közül a hat keresztény ünnep felének eltörlését javasolta pénteken a francia HR-vezetők országos egyesülete (ANDRH). “Ezzel lehetővé válna, hogy a más nagy valláshoz tartozók távol legyenek a saját ünnepeiken, az ateisták vagy azok, akik nem tartoznak egyetlen nagy valláshoz sem, pedig akkor vehetnék ki a három napot, amikor akarják” – mondta Pascal Bernard az humánerőforrás-vezetőket tömörítő egyesület részéről a France 2 közszolgálati televízió híradójában.

A francia munkaszüneti napok között szereplő hat vallási eredetű szabadnap mind keresztény: húsvét, áldozócsütörtök, pünkösd, Mária mennybevitele (augusztus 15), mindenszentek és karácsony. A zsidó, a muzulmán vagy a buddhista ünnepek közül viszont egyetlen sem munkaszüneti nap. A HR-vezetők a pünkösd, az áldozócsütörtök és a Mária mennybevitele eltörlését javasolják a húsvét, a mindenszentek és a karácsony megtartása mellett. A három eltörölt ünnepnap helyett a javaslat szerint a munkavállalók maguk választhatnának szabadnapot.

Az ANDRH arra hívta fel a figyelmet, hogy egy olyan vallás szerint rendeződik a francia társadalom munkaritmusa, amely ma nem számít vezető vallásnak a munkavállalók körében. “Franciaország sokszínű, kifejezetten munkavállalás céljából hoztunk be (külföldről) embereket, mindenkire szükségünk van” – hangsúlyozta Jean-Christophe Sciberras, az egyesület elnöke.

A francia katolikus egyház támogatja a javaslatot. Pénteki közleményük szerint a püspöki kar számára nem jelentene problémát, ha a vallási munkaszüneti napok közül nem mind a hat keresztény lenne, miután “a sokszínűség tiszteletben tartása a társadalmi béke záloga”. Michel Sapin munkaügyi miniszter pedig úgy reagált, hogy a nyár folyamán a szociális partnerek elé fogja terjeszteni megvitatásra az elképzelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik