Nagyvilág

Elfogadhatatlan a kormány kirekesztő Kárpátalja-politikája

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) választási szövetségre lép a Viktor Janukovics által fémjelzett Régiók Pártjával.

Tiszapéterfalván tartotta kihelyezett ülését az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség kibővített elnöksége. A testület különböző szervezési kérdések mellett az aktuálpolitikai helyzetet is megvitatta – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Az elnökség nyi­latkozatot fogadott el, melyet a sajtóhoz is eljuttatott. Eszerint az UMDSZ elnöksége továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány egy állítólagos vizsgálatra hivatkozva megvonta a szövetségtől a magyarországi vízumkérelmek kedvezményes elbírálásához szükséges támogatói nyilatkozatok kiadásának jogát. Ezért határozottan követeli az országos szervezet felmentését az alaptalan vádak alól és igényt tart az ügy jogorvoslására.

Az ukrajnai belpolitikai események kapcsán az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége a nyilatkozatában üdvözli, hogy az ukrán Legfelső Tanács első olvasatban elfogadta a regionális nyelvekről szóló törvényt. A testület úgy ítéli meg, hogy e jogszabály, melynek kidolgozásában az UMDSZ is aktív szerepet vállalt, tovább bővíti az Ukrajnában élő nemzeti közösségek, így a magyarság kisebbségi jogait, erősíti a megmaradás lehetőségeit.

Az ukrajnai demokratikus magyar érdekvédelmi szervezet elnöksége a küszöbön álló ukrán parlamenti választások kapcsán úgy döntött, hogy a Viktor Janukoviccsal 2009-ben kötött szerződésnek megfelelően az ősszel esedékes parlamenti választásokon a Régiók Pártja listáját és e párt egyéni jelöltjeit kívánja támogatni. Ennek előfeltétele azonban az, hogy az említett párt saját választási listáján képviselői mandátumot biztosító helyet adjon az UMDSZ által megjelölt személynek – áll a nyilatkozatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik