Nagyvilág

Visszaeső italozókat ítéltek halálra

Ha nyilvánosan megbánják bűnüket, még megmenekülhetnek. Kegyetlenek a helyi törvények, mégis évről évre egyre több az alkoholista Iránban.

A két férfit már harmadszor érték szeszelésen. Eddig megúszták néhány korbácsütéssel, de most halálra ítélték őket. A döntést jóváhagyta a legfelsőbb bíróság is, de a helyi törvények szerint megúszhatják a kivégzést, ha megbánást tanúsítanak – közölte az észak-iráni Horászán Razavi tartomány igazságügyi elöljárója.

Az 1979-es iszlám forradalom óta Iránban tilos a szeszes ital előállítása, kereskedelme és fogyasztása, s csak a keresztény vallási kisebbségek tagjai ihatnak alkoholt.Az alkoholtilalom megszegése 80 korbácsütéssel sújtható, de ha valakit harmadszor kapnak rajta, halálra ítélhetik. A legutóbbi ilyen ítéletet 2007-ben hozták, de nem hajtották végre, mert a vádlott megbánta tettét.

Ezzel együtt évről évre egyre több szesz fogy Iránban. A hivatalos adatok szerint 60-80 millió liter alkoholt csempésznek be évente az országba, s a rendőrség ebből csak 20 millió litert tud elkobozni. Emellett egyre több helyi zugfőzde üzemel, ezek egy része azonban mérgező kotyvalékokat állít elő.

Az iráni rendőrfőnök nemrég azt közölte, hogy mintegy 200 ezer alkoholista van a 73 milliós országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik