Nagyvilág

Öngyilkos akart lenni a börtönbe küldött volt kormányfő

Adrian Nastase (adrian nastase, )
Adrian Nastase (adrian nastase, )

Adrian Nastase volt román miniszterelnök meglőtte magát, amikor a rendőrök érte mentek. Már megműtötték, jobban van.

Nastase egy kilenc milliméteres pisztollyal sebesítette meg magát a nyakán. Állítólag az elfogatóparanccsal érkező rendőrök megpróbálták ezt megakadályozni, és dulakodás közben sült el a fegyver. A Floreasca sürgősségi kórházba szállították, és azonnal meg is műtötték.

A beavatkozást elvégző orvoscsoport egyik tagja szerint a lövés nem veszélyeztette a volt miniszterelnök életét, a golyó elkerülte az élettani szempontból fontos szerveket. Nastasénak a műtét után mintegy két hétig kórházban kell maradnia.

Illegális pénzgyűjtés

A román legfelsőbb bíróság – megerősítve az első fokon hozott ítéletet – jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán a volt miniszterelnököt, akit befolyással való visszaélésben talált bűnösnek. A vád szerint Nastase illegálisan gyűjtött pénzt 2004-es választási kampányához vállalkozóktól és magánszemélyektől.

Szerdán a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa elutasította a volt román miniszterelnök fellebbezését, így Nastasénak 24 órán belül börtönbe kellett volna vonulnia, hogy megkezdje büntetésének letöltését.

Nastasét még az éjszaka több párttársa, köztük Victor Ponta miniszterelnök, a szociáldemokrata párt (PSD) elnöke is felkereste a kórházban. A kormányfő a jelen lévő újságírók előtt azt mondta, nem kommentálhatja a bíróság ítéletét, egy bajban lévő embert jött meglátogatni.

“Remélem, most Basescu boldog” – tette hozzá, arra utalva, hogy a PSD a román államfő bosszújának tekinti azt, hogy a korrupcióellenes ügyészség bíróság elé állította Nastasét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik