Nagyvilág

Marihuána, állami boltokból

Uruguay tüntetés (uruguay, marihuána, tüntetés, )
Uruguay tüntetés (uruguay, marihuána, tüntetés, )

Nemcsak legalizálná, hanem saját boltjaiban árulná is a marihuánát Uruguay kormánya. Így harcolna a drogkartellek ellen.

„Bizonyos kábítószerek tiltása több társadalmi problémát okoz, mint maguk a drogok. Katasztrofális következményekkel jár” – közölte a közép-amerikai ország védelmi minisztere, amikor bejelentette a kormány tervét. Az erről szóló törvénytervezetet hamarosan beterjesztik a kongresszus elé.

A terv szerint állami szabályozás alá helyeznék a marihuána árusítását – írta a BBC. A kábítószert egy kormányzati adatbázisban regisztrált felnőttek vásárolhatnák meg a kijelölt hivatalos boltokban, hatósági áron. A hatóságok pedig folyamatosan követnék, hogy ki és pontosan mennyit vásárol a drogból.

A védelmi miniszter szerint a legalizálás két célt szolgál. Egyrészt a bűnözőket akarják megfosztani profitjuktól, valamint el akarják terelni az embereket a keményebb drogoktól. Ez utóbbi különösen fontos a közép-amerikai országnak, ahol az elmúlt években egyre nagyobb gondot okoz a kokaincsempészet, és az ahhoz kapcsolódó erőszak növekedése.

Uruguayban nem tiltják a törvények a marihuána használatát, és a személyes használatra is tarthatnak maguknál az emberek. Azt a bírókra bízzák, hogy eldöntsék, mekkora mennyiségnél van szó személyes használatról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik