Nagyvilág

Új időszak kezdődik Görögországban

Új időszak kezdődik Görögországban a kulcsfontosságú vasárnapi parlamenti választások után - vélte a választások egyik esélyesének tekintett konzervatív Új Demokrácia párt vezetője.

“Ma a görög nép szól. Holnap új korszak kezdődik Görögország számára” – jelentette ki Antonisz Szamarasz újságírók előtt, miután leadta a szavazatát a Peloponnészosz félszigeten található Püloszban.

A másik esélyes párt, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője, a 37 éves Alexisz Ciprasz szavazata leadása után kijelentette: “Görögország legyőzte a félelmet. Megnyitjuk az utat a társadalmi igazságosság Görögországa, a változó Európa egyenjogú tagja előtt”.

A Szirizának a jobboldallal szembeni esetleges győzelme aggodalommal tölti el az Európai Uniót, mert a radikális baloldali párt elutasítja az EU és a Nemzetközi Valutaalap által előírt megszorító intézkedéseket. Az unió az euróövezetből való kizárással fenyegette meg Athént, ha nem tartja be a válságból való kilábalás érdekében tett kötelezettségvállalásait.

A választásokon a megszorítást támogató, Athén és a hitelezők közötti memorandum módosítását kérő, de Görögországot az euróövezetben megtartani kívánó pártok, valamint a nemzetközi segítség feltételeként előírt takarékossági intézkedéseket elutasító radikális baloldali Sziriza fej-fej melletti küzdelmet vív az előrejelzések szerint.

A harmadik főszereplőnek tekintett Evangelosz Venizelosz, a szocialista Paszok vezetője megismételte: ragaszkodik nemzeti egységkormány alakításához, hogy Görögország az eurózónában maradjon. “Egyedül egy nemzeti egységkormány közös felelőssége biztosíthatja számunkra az egységes országot és a nemzetközi hitelességet” – mondta, miután leadta szavazatát Thesszalonikiben.

Jeórjiosz Papandreu volt szocialista kormányfő, aki szerint az “Európai Unió válságos pillanatot él át”, a BBC-nek kijelentette: “Félre kell tennünk a különböző célpontok – a déliek, a szigorú németek vagy bárki – kipécézésére irányuló nacionalista szólamokat. Együtt kell dolgoznunk, egyesíteni kell az erőinket.”

A görög problémák az Európai Unió és az euróövezet mélyebb gondjainak a jelei – mondta a volt kormányfő, bírálva, hogy nincsen közös uniós bank-, adó- és gazdaságpolitika.

Papandreu óvott attól, hogy a mentőcsomag feltételeit ellenző pártokra szavazzanak, mivel szerinte ez óriási katasztrófa lenne, nemcsak társadalmi, de politikai következményekkel is, ami hátráltatná a görög reformfolyamatot.

A volt kormányfő szerint az európai szélsőséges pártok húznak hasznot a válságból. “Alkalmas a terep a populizmus, a rasszista, a neofasiszta pártok számára, amelyek lábbal tiporják az Európai Unió által felépített értékeket” – vélte az adósságválság miatt 2011 végén lemondásra kényszerült miniszterelnök.

A nyilvánosságra nem hozott közvélemény-kutatási eredmények birtokában lévő athéni tőzsde csütörtökön Szamaraszt tette meg győztesnek, s – több rekordnak számító zuhanás után – 10 pontot emelkedett egyetlen nap alatt.

A görög sajtó drámai tétekről írt vasárnap. “A világ a kifulladásig Görögországra figyel” – címmel jelent meg a Kathimerini című napilap cikke, míg a To Vima című hetilap úgy ítélte meg, hogy “Görögország az euróövezetből való távozás veszélye közepette szavaz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik