Nagyvilág

Kanada lezárja határait a roma álmenekültek előtt

air-canada (air canada)
air-canada (air canada)

Biztonságos államnak minősítik az országot, a tőlünk érkezőknek szinte semmi esélyük sem lesz kint maradni.

A kanadai képviselőház elfogadta azt a törvényt, amely átírja az ország menekültügyi rendszerét. Ha a javaslat átmegy a szenátuson is, és a főkormányzó aláírja, akkor a kormány saját hatáskörben felállíthatja a biztonságos országok listáját.

Az innen érkezett menedékkérők beadványát a korábbinál sokkal gyorsabban kell elbírálni, az elbírálás ideje alatt nem maradhatnak az országban, és ha elutasítják a kérelmüket, akkor nem fellebbezhetnek a végzés ellen. Ezzel a változtatással a fő cél az, hogy az utóbbi években megnövekedett számú európai menedékkérők – főleg magyar romák – ne tudjanak visszaélni a helyi menekültügyi rendszerrel, amely szociális ellátást biztosít a menedékkérőknek a kérelem elbírálásának idejére.

A Kanadába irányuló első menekülthullám 1998-as kezdete óta összesen bő 19 ezer magyar állampolgár, zömmel romák kértek menedékjogot Ottawától. Az első hullám a vízumkényszer 2001 decemberi visszaállításáig tartott.

A vízumkényszer 2008 májusában ismét megszűnt, és ekkor azonnal újraindult a menekültáradat. A bevándorlási statisztikák szerint az első két teljes évben évente mintegy 2500-an, 2011-ben és idén pedig összesen 4400-an kértek menedékjogot – írja az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik