Nagyvilág

Békésebbé vált a világ egy felmérés szerint

földgolyó ()
földgolyó ()

Izland a legbékésebb, Szomália már nem tud hová rontani, a görögök hegyomlásszerű romlást könyvelhetnek. Magyarország a top 20 közé került.

A szíriai konfliktus kiéleződése és az európai társadalmi elégedetlenség növekedése ellenére a világ békésebb az idén, mint tavaly volt – állítja egy kedden nyilvánosságra hozott elemzés, amely szerint leginkább a fekete-afrikai országokban javult a helyzet.

Az ausztráliai székhelyű Insitute for Economics and Peace (IEP) kutatóintézet által összeállított GPI-mutató (Tha Global Peace Index) két év óta első ízben mutat javulást. A felmérés során összességében a világ 158 országát vizsgálták meg 23 részindex alapján, figyelembe véve számos tényezőt, kezdve a társadalmi elégedetlenségtől, az öngyilkosságok számától, a bűnözéstől és a katonai kiadásoktól, egészen a fegyveres konfliktusokig és a szomszédokhoz fűződő viszonyig, amelyeket egyenként 1-től 5-ig terjedő skálán (1: legjobb, 5: legrosszabb) értékeltek.

Magyarország – Portugália és Norvégia között – a 17. helyet foglalja el a listán. A magyar GPI 1,476. Az első helyezett Izland 1,113 pontot kapott. A top tízben szerepel még Dánia, Új-Zéland, Kanada, Japán, Ausztria, Írország, Szlovénia, Finnország és Svájc.

A környező országok közül Csehország a 13., Lengyelország a 24., Szlovákia a 26., Románia a 32., Ukrajna a 71. a listán. A nyugat-balkáni országok közül Horvátország a 35., Szerbia, Bosznia-Hecegovina sorrendben a 64. és 65., míg Montenegró a 81. helyet foglalja el. Érdekesség, hogy az Egyesült Államok a 88., Kína a 89.

Az európai országok közül Görögország négy év leforgása alatt közel 40 helyezést rontott, jelenleg 77. a listán.
Az utolsó helyezett Szomáliának 3,392 pontot adtak. Bár a kelet-afrikai ország zárja a sort, most először mondható el az, hogy Fekete-Afrika immár nem a világ legbékétlenebb térsége, lekörözték az “arab tavasz” következtében forrongó közel-keleti és észak-afrikai országok. Összességében csak a közel-keleti országokban romlott a helyzet, a világ minden más térségében bizonyos mértékű javulás tapasztalható.

Steve Killelea ausztrál vállalkozó, a felmérés ötletgazdája – aki hat éve megalkotta az első GPI-mutatót – azt mondja, több kulcsfontosságú tényező játszott közre az index javulásában. Szerinte általánosságban elmondható, hogy a világgazdasági válság következtében csökkenni kezdtek a katonai kiadások, javult az országok közötti viszony, és a politikai vezetők egyre inkább a diplomácia és nem az erőszak eszközeivel próbálják rendezni a konfliktusokat.
Bár Szomália továbbra is a világ legbékétlenebb országa, Killelea szerint általában véve leginkább az afrikai országok kapcsolataiban és a háború elutasításában tapasztalható jelentős javulás. Közöttük is Zimbabwe mutatója szökött fel a legmeredekebben.

A helyzet leginkább Szíriában romlott, miután a Bassár el-Aszad szíriai államfő uralma elleni felkelés az elmúlt hetekben egyre véresebbé vált. A latin-amerikai térségben Venezuela és Kolumbia kapcsolatainak javulása a leglátványosabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik