Romániai választás – magyar magyarnak farkasa

Romániában most először tartanak egyfordulós önkormányzati választást. A magyar pártok egymás elől veszik el a voksokat.
Kapcsolódó cikkek

Polgármester, megyei közgyűlési elnök az lesz, aki a legtöbb szavazatot kapja, mindegy, hogy megszerzi-e a voksok legalább felét. Bukarestben és Románia 41 megyéjében a települési és megyei önkormányzati testületeket is megválasztják. Második forduló nem lesz. Voksolni csak azon a településen lehet, ahol a szavazó már legalább három hónapja ideiglenesen él.

A választásokon három magyar párt jelöltjeire lehet szavazni: az Erdélyi Magyar Néppártra (EMNP), a Magyar Polgári Pártra (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSz). Érdekes, hogy a héten Kövér László (Fidesz) házelnök az MPP, míg Németh Zsolt (Fidesz) külügyi államtitkár az EMNP mellett kampányolt.


Szász Jenő, az MPP elnökének voksa 2009-ben – Fotó: MTI / Haáz Sándor

Előzőleg a román szenátus, illetve a képviselőház elnöke nyílt levélben kérte Kövér Lászlót, hogy halassza utazását az önkormányzati választások utánra, ennek a magyar házelnök arra hivatkozva nem tett eleget, hogy Romániába nem közjogi méltóságként, hanem magánemberként, a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökeként látogatott.

A Fidesz politikusok kampányából kimaradt RMDSZ maga is sérelmezte Kövér látogatását. Kelemen Hunor elnök egyenesen azt mondta: a magyar házelnök beavatkozása elronthat mindent, amit románok és magyarok közösen felépítettek az elmúlt huszonkét évben.

Előzőleg nagy vihart kavart, hogy a házelnök pünkösd vasárnapján Székelyudvarhelyen, a Nyirő-újratemetés hatósági megakadályozását kommentálva az új román kormányt „lebarbározta. Victor Ponta román miniszterelnök a kormány e heti ülésen ezt azzal magyarázta, hogy a Kövér Lászlónak “hosszú távú célja van”. A román kormányfő előzőleg kérte is Orbán Viktort, hogy határolódjon el a házelnöktől, de erre magyar kollégája nem volt hajlandó.

A román sajtó szerint a fideszes kampány nemcsak a mostani romániai, hanem a 2014-es magyarországi választásokkal is magyarázható. Többen úgy vélték, a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarok körében a Fidesznek gyűjtött szavazatokat Erdélyben Kövér László házelnök.