Belföld

Kövérnek hiába mondják, ne menjen

Kitart keddi romániai látogatása mellett Kövér László.

A házelnök ezt azután tudatta, hogy a bukaresti parlament szenátusi elnöke, Vasile Blaga és képviselőházi elnöke, Roberta Anastase nyílt levélben arra kérte őt: halassza el tervezett romániai utazását az önkormányzati választások utáni időszakra. Kövér László a román parlament házelnökeinek címzett válaszlevelében azt írta: nagyra értékeli a két román politikus elköteleződését az európai értékek iránt.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte, hogy Romániába – mint a schengeni övezethez csatlakozni akaró baráti országba – elsősorban nem közjogi méltóságként és nem hivatalos út keretében, hanem magánemberként, politikusként, egy Romániában törvényesen bejegyzett párt, a Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnökeként és nem utolsósorban uniós polgárként kíván látogatni.

Kövér László mint ismeretes Nyirő József újratemetésének elhalasztása miatt tett megjegyzést a román kormányra. Kövér László Székelyudvarhelyen arról beszélt újságírók előtt, hogy “derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése”, miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson. Kövér László szerint “a komikum határát jócskán túllépte az a hajtóvadászat”, amit a román belügyminisztérium folytatott Nyirő hamvainak felkutatása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik