Nagyvilág

Kína ostrom alá veszi a világűrt

vilagur(210x140)(1).jpg (világűr, csillagok, föld)
vilagur(210x140)(1).jpg (világűr, csillagok, föld)

Heteken belül indul az újabb expedíció. Ez lesz az első, űrhajósokkal végrehajtott dokkolás a Föld körül keringő kínai kísérleti bázison.

Szombati pekingi értesülés szerint a felbocsátást június közepére időzítik. A Sencsou-9 űrhajót és hordozórakétáját már az ország északnyugati részén lévő starthelyre szállították, s folynak az indítás előkészületei. A program helyettes vezetője korábban elárulta: három űrhajós felküldését tervezik, és egy nő is helyet kap a csapatban.

A személyzet feladata a tavaly szeptember óta pályán lévő Tienkung-1 űrállomásmodul megközelítése, a hozzákapcsolódás, illetve az átszállás lesz. A dokkolást kézzel hajtják végre, s az űrhajósok közül csak ketten lépnek a modul fedélzetére, harmadik társuk biztonsági okokból az űrhajóban marad. Az egyetlen elemből álló mini állomáson elsőként az ember nélküli Sencsou-8 űrhajó dokkolt tavaly november elején.

Kína 2016-ra szeretné megépíteni önálló űrlaboratóriumát, 2020 körül pedig már egy űrhajósok fogadására alkalmas, 60 tonnásra tervezett bázist akarnak beüzemelni. A szakemberek elképzelései szerint ez idővel felválthatná a küldetését akkoriban befejező Nemzetközi Űrállomást, és külföldi űrhajósokat is fogadna.

Peking először 2003-ban küldött embert a kozmoszba. A sikeres utazás azt jelentette, hogy a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína lett a harmadik olyan ország a világon, amely saját területéről, saját fejlesztésű űreszközzel embert juttatott a világűrbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik