Nagyvilág

Százmilliárdos kárt okozott egy porszívó

USS Miami (uss miami, atom-tengeralattjáró, )
USS Miami (uss miami, atom-tengeralattjáró, )

Egy porszívó miatt gyulladt ki egy amerikai atom-tengeralattjáró egy amerikai dokkban. A kárt 400 millió dollárra becsülik.

A USS Miami nevű, atommeghajtású tengeralattjáró karbantartás közben gyulladt ki egy Maine államban található hajójavító üzemben, még május 23-án. A lángokat másnapra sikerült csak eloltani. A tűzben senki sem halt meg, de hat ember megsérült. Azt akkor még nem lehetett tudni, hogy mitől gyulladt ki az atom-tengeralattjáró, amelynek reaktora nem működött a baleset idején, és nem érintette a tűz.

Az eset kapcsán indított vizsgálat első eredményei szerint a tűzet egy porszívó okozta, amelyet a munkaterület takarítására szoktak használni a munkavégzés után – áll az amerikai haditengerészet közleményében. Azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy maga a porszívó miért gyulladt ki, és a tűz egészen pontosan hogyan terjed el.

A haditengerészet előzetes becslése szerint a tűz okozta kár kijavítása négyszázmillió dollárt (95 milliárd forint) fog felemészteni, és további negyvenmillió dollárra (9,5 milliárd forint) becsülték a másodlagos kár nagyságát.

A USS Miami március óta volt a dokkban, ahol húsz hónaposra tervezett karbantartást végeztek rajta. A tűz idején nem voltak torpedók és egyéb fegyverek a fedélzeten, és atomerőműve sem működött. A Portland Press Herald értesülése szerint arról a hét végén születik majd végső döntés, hogy a sérült tengeralattjárót megjavítják-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik