Nagyvilág

Hatvannégy vármegyéseket vittek be a román rendőrök

románia (románia)
románia (románia)

A Magyar Polgári Párt (MPP) marosvásárhelyi szervezetének két elnökségi tagját gyanúsítja a rendőrség a helyi Avram Iancu-emlékház felgyújtásának kísérletével.

A Krónika című napilap közlése szerint a hatóságok csütörtökön idézték be Kisgyörgy Leventét és Szabó Nándort, akiket a május 28-i marosvásárhelyi gyújtogatási kísérlettel gyanúsítanak. Mindkét fiatalember a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja, valamint tagjai a Magyar Polgári Párt marosvásárhelyi szervezetének, elnökségi tagok. Mindketten szerepelnek a vasárnap tartandó önkormányzati választások MPP-s jelöltlistáján.

Az MPP nyílt levélben tiltakozott az ellen, hogy a rendőrség beleegyező nyilatkozatot íratott alá a két gyanúsítottal DNS-mintaadásra és hazugságvizsgáló géppel történő vizsgálat elvégzésére. “Az MPP marosvásárhelyi szervezete elítél mindenféle provokációt és vandál cselekedetet, ugyanakkor a régi időket idéző mindenféle rendőrállami reflexet is” – áll a dokumentumban. Kisgyörgy Levente azonban a Krónikának elmondta, ártatlanságuk bizonyítása érdekében mind neki, mind Szabó Nándor kollégájának érdeke együttműködni a hatóságokkal.

A gyanúsítottként kihallgatott fiatalember a Krónikával közölte, a kihallgatás során egyértelművé vált számára, hogy telefonbeszélgetéseiket lehallgatják. “Arra a kérdésre, hogy kire gyanakszom, azt válaszoltam: a Securitatéra, hisz az egész egy provokáció volt” – idézte fel a kihallgatást a gyanúsított. Azt is megemlítette, hogy a kihallgatáson az Avram Iancuról vallott nézeteiről is kérdezték, s ő kijelentette: Avram Iancut háborús bűnösnek tekinti amiatt, hogy 1848-ban paraszthadseregével magyar települések egész sorát dúlta és gyújtotta fel.

A Maros megyei rendőrség szóvivője, Livia Popa az MTI megkeresésére elmondta, semmilyen részletet nem közölhet a gyújtogatási kísérlettel kapcsolatos rendőrségi vizsgálatról, ezzel ugyanis befolyásolná a vizsgálat menetét.

Marosvásárhelyen május 28-án hajnalban ismeretlenek négy benzinespalackot dobtak az Avram Iancu-emlékházra, a tűzoltók azonban még az előtt megfékezték a lángokat, hogy a tűz tovaterjedt volna. Az épületben nem keletkezett jelentős anyagi kár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik