Nagyvilág

Fülöp kórházban ünnepelheti II. Erzsébetet

Kórházba szállították hétfő este Fülöp edinburghi herceget, a brit uralkodó 91 esztendős férjét, aki így nem tud részt venni hitvese gyémántjubileumi ünnepségeinek hátralévő rendezvényein, és már nem volt jelen a hétfő esti londoni szuperkoncerten sem.

Fülöpöt az udvar hétfő esti hivatalos bejelentése szerint a királyi család windsori rezidenciájáról szállították egy londoni kórházba “elővigyázatossági intézkedésként”, miután húgyúti fertőzést állapítottak meg nála.

Az idős herceg előző nap csaknem másfél órát állt fagyos szélben és szakadó esőben annak a hajónak a fedélzetén, amely őt, II. Erzsébet királynőt és a királyi család több más tagját szállította végig a Temze londoni szakaszán.

A gyémántjubileumi – vagyis az uralkodó trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett – ünnepségsorozat egyik leglátványosabb mozzanata volt a Temzén rendezett flottafelvonulás, amelyben a királynőt és családját szállító hajó, a Royal Barge mellett ezer további különböző vízi jármű vett részt.

A télies idő ellenére Fülöp herceg és a 86 esztendős uralkodó a Royal Barge tetővel ellátott, ám minden oldalról nyitott felső fedélzetén állta végig a 12 kilométeres utat, és integetett a parton felsorakozott százezreknek.

Az edinburghi herceg – aki korábban szinte kikezdhetetlen egészségi állapotáról volt közismert – fél éven belül másodszor szorul kórházi kezelésre.

Fülöpöt karácsony előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába szállítani, ahol szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála.

A panasz okát szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették, ám a hercegnek az orvosok teljes pihenést parancsoltak.

A sajátos – időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró – humoráról, de rendkívüli munkabírásáról is híres herceg ezt az előírást természetesen nem tartja be, és eddig teljes erőbedobással vett részt felesége gyémántjubileumi rendezvényein.

Az udvar hétfő esti tájékoztatása szerint azonban Fülöp herceg a következő néhány napot bizonyosan kórházban tölti, így a június első hetére szervezett központi ünnepségsorozat további eseményeitől kénytelen lesz távol maradni.

Fülöp nem volt jelen a jubileum alkalmából rendezett londoni szuperkoncerten sem, amely hétfő este kezdődött a londoni Buckingham-palota előtt, több százezres közönség előtt.

A két és fél órás megarendezvényen fellép mások mellett Sir Paul McCartney, Sir Elton John, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Robbie Williams – a koncertet ő kezdte a Let Me Entertain You című klasszikussal -, Sir Cliff Richard, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik