Nagyvilág

Kisbuszba csapódott egy repülőgép

Ghána fővárosában, Accrában szombat este történt a baleset. Tízen meghaltak.

Leszálláskor egy kisbuszba csapódott egy teherszállító repülőgép szombat este a ghánai főváros repülőterénél, a balesetben tízen meghaltak.

Reptéri illetékesek szerint az Allied Air nigériai légitársaság Boeing 727-es típusú, Lagosból érkező gépe a Kotoka nemzetközi repülőtérre szállt le, s e manőver közben túlfutott a kifutópályán, átszakította a reptér kerítését, majd a légikikötő közelében lévő El Wak stadionnál egy főúton közlekedő, utasokkal teli kisbuszba csapódott.

A ghánai tűzoltóság szóvivője szerint a busz összes utasa szörnyethalt, de a gép személyzetének nem esett komoly baja.

A helyi tévé tudósítása szerint a repülőgép keresztbe fordulva állt meg az úton, orr-része és szárnyai erősen megrongálódtak, a farokrész leszakadt a gép törzséről. A személyzet tagjai a baleset után kiugrottak a gépből. A helyszínre mentőkocsik érkeztek, a ghánai rendőrség lezárta a környéket.

A CNN hírtelevízió szerint a baleset idején Accrában zuhogott az eső. A ghánai légügyi hatóságok úgy vélik, a fékrendszer meghibásodása miatt történhetett a baleset.

Öt év

Alább az elmúlt öt év földi áldozatokat is szedő repülőgépkatasztrófái.

2007. január 7. A dél-franciaországi Arles közelében kertvendéglőre zuhant egy helikopter. A balesetben az étterem vendégei közül hárman életüket vesztették, míg nyolcan megsebesültek.

2007. október 4. A Kongói Demokratikus Köztársaságban egy Antonov-26 típusú gép, miután felszállt Kinshasa repülőteréről, sűrűn lakott negyedre zuhant és felrobbant. A fedélzeten tartózkodó huszonkét ember életét vesztette, a földön további huszonnyolc ember halt meg, és sokan megsebesültek.

2007. október 12. A kolumbiai főváros, Bogotá nyugati peremterületén heten meghaltak, amikor lezuhant egy kisgép. Az áldozatok közül öt a repülőgépen utazott, a további két személy a földön tartózkodott.

2008. május 14. A kanadai Sziklás-hegység egyik városában, Cranbrookban lezuhant és kigyulladt egy helikopter, s a gépen utazó három ember, valamint egy járókelő életét vesztette.

2008. november 5. Tizenhárman meghaltak, közöttük Juan Camilo Mourino mexikói belügyminiszter, amikor Mexikóváros egyik elegáns negyedének utcájára zuhant egy kisrepülőgép a csúcsforgalom idején. Tizenhárom holtestet találtak, az áldozatok közül feltehetően négy járókelő volt, kilenc másik áldozat a gépen utazott.

2009. február 13. Negyvenkilencen vesztették életüket, amikor a Continental Airlines légitársaságnak a New Jersey állambeli Newarkból Buffalóba tartó járata egy lakóházra zuhant. A becsapódás után a gép lángra lobbant. A negyvennégy utas és a négytagú személyzet közül senki sem élte túl a katasztrófát, a negyvenkilencedik áldozat a ház lakója volt.

2009. július 18. A dunakeszi repülőnapon a búcsúmutatvány végrehajtása közben lezuhant egy Zlin-142-es kisrepülőgép. A gép szárnya halálra zúzta a reptéri biztonsági szolgálat egyik munkatársát, egy közelben tartózkodó gyermek pedig súlyosan megsérült. A repülőgép pilótája életveszélyes sérüléseket szenvedett.

2011. május 25. Újdelhi egyik sűrűn lakott elővárosában, Faridábádban lezuhant és lakóházba csapódott egy betegszállító kisrepülőgép. A balesetben tíz ember vesztette életét; a gép fedélzetén lévő hét ember, valamint a ház három lakója.

2011. szeptember 16. Egy népszerű egyesült államokbeli légi bemutatón a lelátó szélére zuhant egy második világháborús repülőgép, a Renóban történt szerencsétlenségben kilencen – köztük a pilóta – meghaltak, s több mint félszázan megsérültek.

2011. december 10. Lezuhant és egy iskolaépületbe csapódott egy kisrepülőgép a Fülöp-szigeteki főváros, Manila Paranaque peremkerületében. A balesetben tizenhárman életüket vesztették, köztük a gépen tartózkodó pilóta és a másodpilóta, illetve az iskola épületében tizenegy ember, köztük két gyermek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik