Nagyvilág

Szerb elnök: Srebrenicában nem volt népirtás

Az újonnan megválasztott szerb államfő szerint súlyos bűntett, de nem népirtás volt, amikor a boszniai szerb haderő legyilkolt nyolcezer muzulmán férfit és fiút, 1995-ben.

 

„Nem volt népirtás Srebrenicában” – jelentette ki Tomislav Nikolic a montenegrói televízióban bemutatott interjújában. “A szerb nép egyes tagjai nagy bűnt követtek el a boszniai városban, amiért fel kell kutatni, el kell ítélni, meg kell büntetni őket” – mondta az új szerb elnök. Arra a kérdésre, hogy ellátogat-e majd a bosznia-hercegovinai Srebrenicába, és elítéli-e majd a népirtást, azt válaszolta, hogy erre valószínűleg nem fog sor kerülni, mivel ezt az elődje (Boris Tadic) már megtette.

Szavaira rosszallóan reagált Bakir Izetbegovic, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség bosnyák tagja, kijelentve, hogy Nikolic álláspontja kétséget ébreszt a szerb vezető eddigi, Európa-barát nyilatkozataival szemben. A népirtás tagadása a muzulmán vezető szerint korántsem az együttműködést és a bizalom helyreállítását segíti, hanem éppen ellenkezőleg, újabb félreértések és feszültségek forrása lesz a térségben.

Az 1995 júliusában történt srebrenicai mészárlás volt a Boszniai háború egyik legvéresebb momentuma. A Szerb Köztársasági Hadsereg 8700 bosnyákot – főleg férfiakat és fiúkat – végzett ki a háborús bűnösként. A gyilkosságokat később a Hágai Nemzetközi Bíróság népirtásnak minősítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik