Nagyvilág

Tömeges kivégzések Szíriában

A húlai vérfürdő áldozatainak többségét kivégezték, s alig húszan voltak azok, akik tüzérségi támadás során vesztették életüket - közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője.

Rupert Colville tudatta: a szemtanúk beszámolójából kiderül, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsimhez hű sabíha milícia hajtotta végre a tömeges kivégzést a közép-szíriai településen. A BBC brit közszolgálati televízió hírportálja szerint néhány túlélő arról beszélt, hogy fegyveresek rontottak be a házakba, és válogatás nélkül lövöldözni kezdtek, több gyerek torkát pedig elvágták.

A világszervezet adatai szerint a mészárlásban összesen 108-an haltak meg – köztük 49 gyerek -, további 300-an pedig megsebesültek. Robert Mood tábornok, az ENSZ szíriai missziójának vezetője közölte, hogy a legtöbb áldozattal közvetlen közelről leadott lövésekkel végeztek.

A nemzetközi közösség elítélte a történteket; a szíriai vezetés ugyanakkor terrorista csoportok számlájára írja a vérengzést. Franciaország a történtek miatt kiutasítja Párizsból Szíria nagykövetét. Laurent Fabius külügyminiszter a Le Monde című napilapban kedden megjelent interjúban “saját népe gyilkosának” nevezte Bassár el-Aszad elnököt, aki “jobb, ha minél előbb távozik a hatalomból”.

Az ENSZ a múlt hónapban tűzszünetet sürgetett Szíriában, de ennek nem volt foganatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik